“HLK nije ovlašten brinuti za zdravstveni sustav, priziv savjesti osobni izbor”

Vijesti 11. svi 202212:59 2 komentara
N1

Liječnici ne smiju govoriti o dokumentaciji pacijenata, pa ni u slučaju kada pacijent sam izađe s nalazima u javnost, poručila je profesorica Lada Zibar iz Hrvatske liječničke komore (HLK) u razgovoru s reporterkom N1 Ivanom Tomić, komentirajući "hajku na ginekologe koji imaju priziv savjesti".

“HLK nema ingerencije nad zdravstvenih sustavom, mi ne vršimo nadzor. Vršimo postupke ako nam dođe pritužba na nekog liječnika”, rekla je Lada Zibar .

“Nismo ovlašteni komentirati niti znamo nalaze od pacijentice. Za ovaj slučaj nismo primili pritužbe”, navela je.

vezane vijesti

Navela je kako da podatak koliko liječnika članova HLK-a ima priziv savjesti. “Nemamo registrirane prizive savjesti naših članova”, istaknula je.

Kaže da je priziv savjesti pravo osobnog izbora liječnika te ponavlja da HLK nije ovlašten brinuti za zdravstveni sustav. “Priziv savjesti je institut koji ne bi trebao biti i nije dvojben, i ne odnosi se eksluzivno za prekid trudnoće.”

Propusti liječnika se događaju, navodi Zibar iz Hrvatske liječničke komore. “Ako dobijemo pritužbu na ponašanje liječnika, postupamo prema tome i na taj način štitimo i pacijente. Sankcije ovise o postupcima, nisu svi na razini disciplinskih postupaka, pa tu donosimo samo naš etički ili stručni pravorijek. Sankcije u disciplinskim postupcima mogu biti od opomene do oduzimanja licence”, pojasnila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare