HNB odbio zahtjev SDP-a i Možemo! za moratorijem na prodaju potrošačkih dugova

Vijesti 11. tra 202319:11 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka je u utorak odbila zahtjev stranaka Možemo! i SDP da se stavi moratorij na prodaju potrošačkih dugova iz banaka prema agencijama za naplatu potraživanja do donošenja zakona kojim će se regulirati agencije i njihovo postupanje, izvijestile su te dvije stranke.

Kako su rekli na konferenciji za novinare nakon sastanka u HNB-u, Hrvatska narodna banka nije voljna mijenjati odluku o kupoprodaji plasmana na način da stavi moratorij na prodaju dugova građana iz banaka prema agencijama za naplatu potraživanja.

“Tražili smo da HNB stavi moratorij na takvu prodaju do trenutka donošenja zakona koji će regulirati postupanje agencija za naplatu potraživanja jer je zasada njihova djelatnost u potpunosti neregulirana”, objasnila je Sandra Benčić (Možemo!).

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo kako je HNB propustio priliku da nešto napravi u korist hrvatskih građana i potrošača. “Oni koji će sada imati priliku su saborski zastupnici, kroz 30 dana steći će se uvjeti da u Hrvatskom saboru otvorimo raspravu o ovome. Pozvat ćemo sve saborske zastupnike da nam se pridruže, skupiti ćemo 30 potpisa, raspraviti ćemo, a onda i glasovati o ovome”, kazao je.

Benčić je rekla kako HNB smatra da nema dovoljno ni zakonskih ni drugih poluga za zaštitu potrošača u takvim slučajevima. Također, da je i veliki problem da agencije nisu regulirane, te da je moguće da potrošači dolaze u stvarno nepovoljniji položaj kada im dugovi prelaze u agencije.

Istaknula je kako smatra da HNB ne shvaća jednako ozbiljno svoju obavezu o zaštiti potrošača kao što shvaća druge dvije – stabilnosti cijena i stabilnost financijskog tržišta. “Od te tri funkcije koje HNB ima u društvu, zaštita potrošača im je najslabija karika u djelovanju te je vide na posljednjem mjestu. Smatram da se to mora mijenjati jer te sve tri funkcije moraju biti zadovoljene da bi monetarni financijski sustav u Hrvatskoj funkcionirao”, rekla je Benčić.

Grbin je napomenuo kako će kroz mjesec dana njihov zahtjev pokazati tko se u Saboru brine o interesu građana.

“Onda će se vidjeti tko je od političara tu zbog građana i njihovih interesa, a tko je tu zbog banaka i onih koje je ministar Filipović prošli tjedan nazvao predatorima. Pozivaju na borbu protiv predatora, a u stvari protiv onih koji su stvarni predatori ne rade ništa”, ustvrdio je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!