HND o aferi: Kad slušamo ove snimke, to je kao razgovor dvojice kamatara

Vijesti 14. pro 202313:42 1 komentar
Igor Kralj/PIXSELL

Europska federacija novinara (EFJ) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustvrdili su da je afera Mreža primjer zarobljavanja medija, za što odgovornim smatraju premijera Andreja Plenkovića, za kojeg su rekli da je "čovjek s ambicijom glavnog urednika svih medija u Hrvatskoj".

“Ne može se dogoditi da premijer cijelu priču svede na to da opozicija ruši vlast, To se ne tiče HND-a. Nas se tiče prelijevanje novca po mutnim osnovama u privatne džepove”, rekao je u četvrtak predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Upozorio je da su mnogi mediji zarobljeni državnim oglašavanjem pa ih nije iznenadila najnovija afera zbog koje je premijer smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Naglasio je i kako se novac u medije slijeva ne samo iz fondova, nego iz različitih ministarstava, institucija, lokalne samouprave i javnih poduzeća, a zauzvrat se od medija traži povlašten tretman.

“To tako više ne može biti jer onda ćemo imati totalno jednoumlje i samo ono što premijer želi reći”, kazao je Zovko. Naglasio je i kako niz godina HND upozorava na takav odnos vlasti prema medijima, “kupovini” medija i njihove naklonosti te netransparentnoj dodjeli državnog novca.

“Premijer Plenković je odgovoran za ovu situaciju. Ne vidim način na koji može biti amnestiran iz ove priče. On je na vrhu piramide. Ništa se u ovoj državi ne može dogoditi bez njegove suglasnosti”, kazao je Zovko, ocijenivši da je premijer “čovjek s ambicijom glavnog urednika svih medija u Hrvatskoj”.

Medijima koji računaju na podršku HND, Zovko je poručio kako moraju znati da ta novinarska organizacija očekuje da poštuju postulate i osnovna načela novinarske profesije te da ne izgledaju kao “oglasna ploča aktualne vlasti”.

Novinari ne dilaju informacijama

A što se tiče novinara Marina Vlahovića s Mreže TV, koji je pregovarao s bivšim savjetnikom bivšeg ministra gospodarstva Juricom Lovrinčević o plaćenom državnom oglašavanju, naglasio je da za HND nije novinar.

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender naglasila je da je Marin Vlahović s Mreže TV koji je medijima dao snimku razgovora s bivšim savjetnikom ministra gospodarstva o oglašavanju na Mreži TV, prekršio osnovni profesionalni kodeks što potvrđuje i audio snimke Nacionala.

“Vlahović po definiciji ne može biti novinar jer novinari ne dilaju informacijama. Novinari su oni koji poštuju etički kodeks profesije. Kada slušamo ove snimke, to je kao razgovor dvojice kamatara”, kazala je Skender.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) Maja Sever upitala je zbog čega neki savjetnik u ministarstvu na nekim sastancima nudi novac medijima za državno oglašavanje kako bi utjecao, “zarobio” medije.

“Zato što može”, poentirala je Sever, istaknuvši i da novinarske strukovne organizacije godinama upozoravaju na zarobljavanje medija državnim oglašavanjem i raspodjelom javnih sredstava.

Novinarske strukovne organizacije, napomenula je traže izmjenu zakonodavstva, sustav kontrole trošenja javnih sredstava i državnog oglašavanja u medijima te transparentne postupke.

Upozorila je i da se u izvješću o vladavini prava Europske komisije za Hrvatsku ističe da nije postignut daljnji napredak u daljnjem jačanju okvira za postupak javnog natječaja za državno oglašavanje u lokalnim i regionalnim medijima.

Dodala je i da je Europska komisija preporučila Hrvatskoj da dalje ojača okvir za poštenu i transparentnu raspodjelu državnog oglašavanja, uspostavom jasnih kriterija, dobre prakse i mjera nadzora. Međutim, ističe Sever, nisu poduzeti nikakvi daljnji koraci za uspostavu jasnih kriterija ili nezavisnih nadzornih mehanizama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare