HND osudio napade na novinare na prosvjedu: Sve ćemo prijaviti policiji

Vijesti 10. ruj 202220:38 1 komentar
N1 / Ranko Stojanac

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) najoštrije su osudili verbalne i fizičke napade na kolegice i kolege koji su izvještavali sa skupa "Dajemo vam otkaz" inicijative "Slobodni zajedno" u Zagrebu te dodali da je napad na novinara napad na osobu u javnoj službi te će sve to prijaviti policiji.

Prosvjed je, zbog pljačke u Ini, bio usmjeren protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, a prosvjednici su tražili ostavku Vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani.

VEZANE VIJESTI

No, već na početku svu ljutnju, srdžbu i bijes, uz uobičajenu salvu uvreda posljednjih nekoliko godina, usmjerili su prema novinarima i novinarkama koji su sa skupa izvještavali.

“Prvo je verbalno napadnuta novinarka HTV-a i predsjednica Europske federacije novinara Maju Sever pa novinarka Večernjeg lista Božena Matijević, da bi novinarki TV kanala Vida Bojani Guberac jedan od prosvjednika, uz divljačko vrijeđanje, grubo odgurnuo ruku u kojoj je držala mikrofon. Verbalni izljevi mržnje prema novinarstvu i novinarskoj struci išli su toliko daleko da je jedan od prosvjednika izvrijeđao čak i našeg nedavno preminulog kolegu Vladimira Matijanića”, istaknuli su iz HND-a.

Zabrinjavajuće je, kažu, da zanimanje novinara tako grubo omalovažavaju upravo oni koji prosvjedima traže slobodu javnog izražavanja i pravo na drugačije mišljenje, a kada im novinari i novinarke pruže priliku da objasne svoja stajališta, kreću u vrijeđanje i pogrdna etiketiranja. “I još bi nam zabrinjavali rad i slali nas u zatvore”.

Iz HND-a su podsjetili da je novinarstvo javno dobro i da je novinarska zadaća izvijestiti javnost o svemu što se događa u društvu, a takvi pritisci, kako su naglasili, otežavaju rad na terenu.

“Svaki napad na novinarke i novinare, bio verbalni ili fizički, napad je na osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa ili su u javnoj službi te ćemo o posljednjem slučaju obavijestiti policiju i pravosuđe”, izvijestili su iz HND-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare