HND osudio pritiske na novinare Glasa Istre i “neće to šutke promatrati”

Vijesti 18. velj 202118:22
Izvor: Dalibor Urukalović/Pixsell

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je u četvrtak na nekoliko pokušaja vršenja pritisaka na novinare Glasa Istre koji se bave istraživačkim novinarstvom, te poručilo kako HND neće šutke promatrati kako se maltretiraju novinarke i novinari koji rade posao u interesu javnosti.

“HND najoštrije osuđuje pritiske kojima su izloženi novinari i novinarke Glasa Istre”, stoji u priopćenju HND-a.

Kao primjer navode “skandalozno ponašanje” načelnika Općine Višnjan Angela Matticha te Ivane Kmet, direktorice dviju općinskih tvrtki i razvojne agencije Višnjana, koji su, kako navode iz HND-a, na novinarske upite vezane uz aktualne promjene prostornog plana Općine Višnjan reagirali pritiscima na smjenu “nepoćudnih” novinara.

Onemogućavaju ih raditi u interesu javnosti

Time su ih, upozorava HND, onemogućavali u profesionalnom radu u interesu javnosti.

VEZANE VIJESTI

Istražujući promjene prostornog plana, novinarka Glasa Istre Danijela Bašić Palković posebno se bavila pitanjem urbanizacije parcela koje su u vlasništvu načelnika Matticha. On je, kako navodi Bašić Palković, prije 10 godina kupio oranicu i šumu za jedan euro po četvornome metru, a izmjenama prostornog plana dio tih parcela trebao bi biti urbaniziran, čime njihova vrijednost raste.

Isto tako, njegova suradnica Ivana Kmet, osim što je direktorica općinskih tvrtki, ujedno je i direktorica privatnih tvrtki stranih ulagača koje su kupile općinske parcele.

“Umjesto da odgovore na novinarska pitanja, Mattich i Kmet reagiraju nervozno, prema kolegici se ponašaju neugodno i putem svojih odvjetnika šalju dopise, odnosno pritužbe na uredništvo Glasa Istre i prije nego što je tekst objavljen, žaleći se na rad naše kolegice i tražeći da se priča dodijeli nekom drugom novinaru, a zapravo je zastrašujući”, ističu iz HND-a.

“Ovakvo ponašanje čelnih ljudi Općine Višnjan smatramo sramotnim i nedopustivim u demokratskom društvu”, upozoravaju.

Smatraju da je situacija u Višnjanu zabrinjavajuća po demokratske procese koji uključuju slobodu izvještavanja, o čemu, kako navode, svjedoče i verbalni napadi te uvredljive i prijeteće poruke koje je novinar Glasa Istre Robert Rauch dobio od privatne osobe s višnjanskog područja o kojoj je, također vezano uz pitanje urbanizacije, pripremao istraživačku priču.

Puna podrška kolegicama i kolegama

“HND daje punu podršku kolegicama i kolegama te izražava bojazan da će se s približavanjem lokalnih izbora ti pritisci samo intenzivirati. Razlog za zabrinutost daju nam saznanja o pritiscima na uređivačku politiku Glasa Istre koji dolaze od političkih stranaka, a posebno od IDS-a, vladajuće stranke u Istri”, stoji nadalje u HND-ovu priopćenju.

Poručuju da HND neće šutke promatrati kako se maltretiraju novinarke i novinari, koji rade posao u interesu javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar