HND traži oštru reakciju institucija zbog napada na Maju Sever

Vijesti 02. kol 202219:43 0 komentara
Filip Kos/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je u utorak privođenje osoba povezanih s napadom na Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ te je osudilo taj napad, izrazilo punu podršku kolegici Sever i zatražilo oštru reakciju hrvatskih institucija.

“Isto tako treba napomenuti kako su jučer iz policije poručili kako nije bilo elemenata za postupanja, ali očito su se predomislili nakon što je priča odjeknula u javnosti”, ocijenili su u HND-u.

Kako su naveli, napad na kolegicu dogodio se za vrijeme obavljanja novinarskog posla, što zakon tretira kao kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi.

Sever je napadnuta na otoku Tijatu, gdje je fotografirala uzurpaciju obale i pomorskog dobra.

PROČITAJTE JOŠ

Preciznije, dodaje se u priopćenju, Sever je jučer u društvu sutkinje Sandre Artuković, krenula provjeriti radi li restoran “Spirito” na otoku Tijatu nakon što ga je zatvorio državni inspektorat jer nema minimalne tehničke uvjete. Tada ih je, po riječima svjedoka, napao vlasnik restorana koji je došao do broda u kojem se novinarka nalazila te joj uzeo mobitel i bacio ga.

„Čovjek je vikao i bio je neugodan. Ušao je u naš brod i uzeo nam je mobitel. Naredio mi je da obrišem slike“, izjavila je novinarima kolegica Sever nakon napada.

HND ističe kako traži nedvosmislenu i oštru reakciju hrvatskih institucija s obzirom na to da je naša kolegica fizički i verbalno napadnuta samo zato što je pokušala izvijestili o nasilju koje se provodi nad prirodom i kršenju zakona RH.

Kolegica Sever ujedno je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i prva žena na čelu EFJ, stoga, poručio je HND, tražimo od Vlade RH, u čije je ime resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek čestitala Sever na izboru za predsjednicu EFJ-a, jasnu i nedvosmislenu osudu napada.

“Šutnja institucija pokazala se kao pogonsko gorivo za razne prijestupnike koji napadaju verbalno i fizičke naše kolegice i kolege, zbog i za vrijeme obavljanja novinarskog posla”, ocjenjuje se u priopćenju koje je za Izvršni odbor HND-a potpisao Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram