HND: U Hrvatskoj je aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara

Vijesti 30. ožu 202213:45 0 komentara
sud, presuda, suđenje, čekić
Pixabay / Ilustracija

U Hrvatskoj je trenutačno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara u kojima tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna, pokazala je anketa koju je u srijedu predstavilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

‘’Broj od najmanje 951 tužbe nešto je što bi sve u ovom društvu trebalo zabrinuti. Govorimo o kulturi tužakanja novinara i medija te sustavnoj agresiji kako bi se novinare zastrašilo i kako bi oni sami pribjegli autocenzuri’’, ocijenio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

U tom ‘’tužakanju’’, kaže, sudjeluju svi – od lokalnih ‘’šerifa’’, neovisno koje su političke opcije, političara, sudaca i sutkinja. Smatra kako tužitelji neće uspjeti u svojim namjerama da spriječe slobodno novinarstvo jer svaki dan svjedočimo novim istraživačkim tekstovima koji ukazuju na afere. No, kada podvučemo crtu – vidimo da radimo i živimo u jednom tužnom društvu, kazao je Zovko.

“’Hrvatska je najgora zemlja u Europi po pitanju SLAPP tužbi. Ono što HND bezuvjetno zahtijeva je dekriminalizacija u djelu koji se odnosi na čast i ugled jer smatramo da je tu široki prostor za manipulaciju. Imamo i duševne boli koje nitko nije vještačio, a najbolje se liječe stotinama tisuća ili milijunima kuna odštetnih zahtjeva’’, rekao je predsjednik HND-a.

Vjeruje da je broj tužbi veći nego što je pokazala nova anketa, u kojoj je sudjelovalo 26 medija, te da taj broj prelazi 1100 tužbi. Podsjetio je i da je u prvoj anketi prije četiri godine bilo 1163 aktivnih tužbi protiv novinara i medija, zatim 905, pa 924 i sada 951 tužba.

Voditeljica HND-ova istraživanja Monika Kutri istaknula je da, kao i prošle godine, najviše tužbi ima Hanza media – nakladnik Jutarnjeg lista, Globusa, Slobodne Dalmacije i drugih izdanja, a aktivne su 443 parnice ‘’teške’’ u prosjeku 95.000 kuna po tužbi.

Odmah iza Hanza medije je Styria koja samo za Večernji list i 24 sata ima 196 tužbi čiji odštetni zahtjevi iznose gotovo 20 milijuna kuna. U aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće se od nekoliko tisuća kuna do čak više od milijun kuna, dok najdulji sudski spor traje čak 32 godine, istaknula je Kutri.

Odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe Vanja Jurić rekla je kako je problem primjena zakona a jedino rješenje sustavna i kontinuirana edukacija sudaca, odvjetnika i novinara.

O iskustvima vezanim uz tužbe protiv novinara i medija govorili su potpredsjednik HND-a Goran Gazdek, glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia Veršić i Suzana Lepan Štefančić, članica Izvršnog odbora HND-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!