HND upozorava: Vladin prijedlog zakona pucanj je u novinarstvo

Vijesti 29. ruj 202313:38 0 komentara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je ponovno upozorilo na opasnost predloženog uvođenja novog kaznenog djela koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja te izvidne ili dokazne radnje prema sudionicima postupka, ocijenivši ga zakonom opasnih namjera i pucnjem u novinarstvo.

“Svima je jasno da se uvođenje novog kaznenog djela donosi isključivo da se novinare i medije ušutka, i to u kontekstu iduće superizborne godine”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Inicijativa za uvođenje novog kaznenog djela krenula je iz političkog vrha početkom ove godine, nakon što su objavljeni transkripti razgovora u slučaju Josipe Rimac, u kojima su spomenuti visoki dužnosnici vladajuće stranke, rekao je Zovko. Tada je premijer Andrej Plenković najavio kako će curenje informacija postati kazneno djelo.

“Ovo je pucanj u novinarsku profesiju”, tvrdi Zovko, ali i “pucanj u javnost” koja ima pravo znati informacije od općeg značaja pa to predstavlja svojevrsni napad na zviždače.

Ocijenio je i kako se novi zakon predlaže po principu “nema izvora, nema informacija, nema političke štete” što će imati nesagledive posljedice na slobodu javne riječi. Dodao je i kako bi se primjena ovog zakona mogla pretvoriti u eksploziju maltretiranja novinara i medija na sudovima da bi se zaštitili politički interesi, pa taj prijedlog ne smije proći.

HND neće odustati od borbe protiv takvog prijedloga zakona te je HND o namjerama Vlade obavijestio Europsku komisiju, Europski parlament, EU centar za slobodu medija, Europsku federaciju novinara i niz ostalih europskih i svjetskih institucija.

Radi se o zastrašivanju novinara i medija

Građani trebaju znati da će primjena tog zakona ozbiljno ograničiti medijsko izvještavanje o važnim aferama i na kraju ih lišiti informacija od javnog interesa. Takvo zakonsko rješenje predstavljalo bi novo iscrpljivanje i zastrašivanje novinara i medija, te bi kao i kod SLAPP tužbi, bila još jedan oblik zloporabe pravosuđa s ciljem ograničavanja slobode izvještavanja i prava javnosti, kaže Zovko.

“Gospodo vladajući, prste k sebi – niste nam glavni urednici”, poručio je Zovko.

Članica HND-a i novinarka N1 Ana Raić ocijenila je prijedlog uvođenja novog kaznenog djela apsolutnim maltretiranjem novinara.

“Naši izvori će presušiti. No, nadam se da će biti još dovoljno hrabrih ljudi koji će još htjeti razotkriti korupciju ili reći ova istraga traje predugo, idemo je potaknuti”, kazala je Raić ocijenivši da istraživačkim novinarima koji prate kaznene progone prijeti “najcrnji mrak koji se može dogoditi”.

Osvrnula se i na istup ministra pravosuđa Ivana Malenice, koji je ovog tjedna odbacio sumnje da će novinari slijedom izmjena Kaznenog zakona biti sankcionirani zbog neovlaštenog odavanja sadržaja dokaznih i izvidnih radnji.

“Doista je licemjerno da se hrvatskoj javnosti baca u lice potencijalna volja da se učinkovitije bori protiv kriminala, a zapravo se radi potpuno suprotno – želi se spriječiti javnost da zna što se događa”, zaključila je Raić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!