Hoće li biti redukcija vode u Zagrebu? Pitali smo šefa Vodoopskrbe

Vijesti 15. srp 202213:34 > 15:12 0 komentara
Photo by Luis Tosta on Unsplash

Direktor Sektora vodoopskrbe Marko Blažević govorio je u N1 Studiju uživo o situaciji s vodoopskrbom u Gradu Zagrebu. Prema njegovim riječima, Zagrepčani u ovom trenutku ne moraju previše brinuti o mogućim redukcijama vode, a već sljedeće godine moglo bi doći do promjena u obračunu potrošnje za građane koje će rezultirati i drugačijim iznosima računa.

On kaže kako je u jednom trenutku bila povećana potrošnja vode u Zagrebu, ali da je velik dio građana otišao iz grada na odmor pa je potrošnja sad ipak manja. Prema njegovim riječima, takva će se situacija nastaviti i u kolovozu, a povećanu potrošnju očekuje tek u rujnu kad završe ljetni godišnji odmori i kada krene školska godina.

Na pitanje o mogućim restrikcijama u isporuci vode kaže: “Sad to nije neophodno. Na Jadranu je velika potrošnja zbog velikog broja gostiju. Mi naš sustav dimenzioniramo i na veći broj potrošača. Dugoročno, moramo razmišljati da se tijekom jeseni i zime pripremamo kroz bušenje dodatnih bunara, da se osiguraju veće rezerve vode, ako će se nastavljati ove suše.”

vezana vijest

Što se tiče infrastrukture koja nije pratila rast grada, Blažević kaže kako je to problemtaično u zoni šireg centra grada gdje je preko 130 godina star vodoopskrbni sustav i gdje pucaju cijevi koje su vrlo stare. “Pucanje cjevovoda je standardna praksa i standardan način funkconiranja svih vodovoda, zato svi imaju ekipe za hitne situacije. Cijevi će pucati, treba ih se sanirati kad pucaju. … Kako je Hrvatska siromašnija od europskih zemalja, proporcioalno je i manje ulaganje u planske izmjene cjevovoda.” Dodaje kako je sada vrlo malo prostora za rekonstrukciju kompletnih dionica cijevi.

Na pitanje hoće li u Zagrebu poskupjeti voda, on kaže kako se još uvijek rade kalkulacije. “Rano je za govoriti. Od 1. 1. 2023. očekuje nas uvođenje naknade na zahvaćenu količinu vode, a ne kao sada na potrošenu, ali to je rasprava za drugi dio godine.”

“Ne mogu garantirati da se cijena neće mijenjati, to je nivo za upravu i dogovor s vlastima”, kaže ipak na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!