Hoće li privremeno skladište građevinskog otpada postati trajno?

Vijesti 30. ožu 202307:50 0 komentara
Marko Prpic / Pixsell / ilustracija

Grad Zagreb odlučio je privremeno zbrinjavati građevinski otpad nastao rušenjem objekata stradalih u potresu na dvjema lokacijama, Jakuševcu i Resniku. Nakon što tri godine, po pitanju obnove nije napravljeno ništa, mnogi bi ovakvu vijest, dočekali s određenim entuzijazmom, ali kod građana Resnika i Jakuševca izaziva jezu jer sad očekuju oblake prašine koje će pokrivati njihova naselja i OPG-ove.

Podsjetimo, gradonačelnik Tomislav Tomašević u veljači je obećao kako će taj otpad nastao rušenjem oštećenih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada oštećenih u potresu, na Jakuševcu biti samo privremeno, do ljeta, dok ne bude spremno odlagalište na Resniku, na kojem će se navodno reciklirati i nakon oporabe ponovno koristiti.

Za N1Info iz Zagrebačkog holdinga potvrdili su da će se na Jakuševcu samo skladištiti isključivo građevinski materijal, a ne i građevinski otpad te da će se na Resniku obrađivati samo građevinski materijal nastao rušenjem i uklanjanjem građevina isključivo na području Grada Zagreba.

Također, rekli su da će na lokaciji Resnik tijekom normalnih uvjeta rada planirano korištenje njih dvije različitog tipa- čeljusne i udarne (rotacione) drobilice.

“Obje drobilice neće raditi istovremeno”, kažu iz Holdinga. Ističu da je svaka od navedenih drobilica namijenjena za odgovarajući tip materijala, koji se neće istovremeno obrađivati. “Sustav neće biti postavljen kao kontinuirani već kao šaržni proces, u kojem se, ovisno o potrebama obrađuje odgovarajuća vrsta materijala”, rekli su nam iz Holdinga.

S obzirom na to da će se građevinski otpad drobiti na otvorenom, zbog čega građani strahuju da će zbog drobljenja cijelo naselje biti u oblaku prašine, rekli su nam, da će se na Resniku drobiti isključivo prethodno grubo sortirani građevinski materijal te da će pri tome poštivati svi pozitivni zakonski propisi Republike Hrvatske.

Također iz Holdinga naglašavaju da su izvođači radova dužni na samom gradilištu izdvojiti opasni i drugi otpad u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se olakšalo recikliranje građevinskog materijala.

“Građani Resnika nisu uvjereni da će skladište biti privremeno”

Slično su zaključili i na 20. sjednici Odbora za prostorno uređenje gradske Skupštine. I oni kažu da drobilice u Resniku neće građanima umanjivati kvalitetu života. Kažu kako su im na njihova pitanja o kontroli prašine koja se stvara za vrijeme usitnjavanja, detaljno navedene primarne i sekundarne mjere koje se na licu mjesta planiraju provoditi: od navlaživanja samog procesa do praćenja prognoze s ciljem izbjegavanja vjetrovitih vremenskih prilika koje bi pogodovale širenju prašine. Također istiuču da su drobilice velikog kapaciteta te zbog toga neće biti potrebe za svakodnevnim radom što omogućava i biranje pogodnih vremenskih uvjeta.

No građani Resnika nisu u to uvjereni. Strahuju da građevinski otpad u Resniku neće biti skladišten samo privremeno. “To se može zaključiti iz projektne dokumentacije kojom se ondje predviđa graditi niz objekata trajnog karaktera s upravnom zgradom, dvije otvorene drobilice, separatorom, obradom i skladištenjem te još jednim novim odlagalištem građevinskog otpada”, kažu iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Iz Holdinga kažu da je na Resniku napravljen poseban plato na kojem će se sav građevinski materijal izdvaja od građevinskog otpada, a da dobivanju Dozvole za gospodarenje otpadom prethodi zadovoljavanje svih potrebnih uvjeta za konkretnu lokaciju i postrojenje.

“Jedan od uvjeta za ishođenje Dozvole za gospodarenje otpadom je sprječavanje širenja prašine u okoliš što se osigurava suhim otprašivanjem te vlaženjem otpada i kruga postrojenja”, kažu nam iz Holdinga.

Resničani pak tvrde da je lokacija odabrana na brzinu i nezakonito, na gusto naseljenom području zagrebačkog vodonosnika, bez potrebnih procedura i bez prethodno provedenih studija.

“Umjesto gradnje vodoopskrbne i kanalizacijske infrastrukture, Grad Zagreb realizira daljnju gradnju još jednog Jakuševca u Resniku”, tvrde iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

“Cigla, crijep, građevinski otpad sve je to isto”

Slično razmišljaju i stanovnici Jakuševca. Iako je Vijeće mjesnog odbora Jekuševec dalo pozitivno mišljenje o Prijedlogu odluke o lokacijama za privremeno skladištenje materijala nastalog kod obnove zgrada oštećenih potresom, u obrazloženju naglasili su kako je u sklopu odluke navedeno da će se lokacija koristiti privremeno skladištenje građevinskog otpada. Također u priopćenju ističu se da lokacija na Jakuševcu neće primati građevinski otpad iz drugih županija te da će biti privremenog karaktera te da će se sav materijal ukoniti čim za to budu stvoreni preduvjeti.

Pozitivan zaključak sa sličnim obrazloženjem dalo je i Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb-istok, dok je Vijeće gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, u kojem se nalazi Resnik, dalo negativno mišljenje.

Ratko Bedeković iz udruge Inicijative za Jakuševec kaže da ne vjeruje u priču o privremenom rješenu unatoč tome što je pozitivno mišljenje dalo i Vijeće Mjesnog odbora. “Gledajte, ne vjerujem ničijim obećanjima. Svi su došli k nama kad su nas trebali, a sad nam svi okreću leđa”, kaže Bedeković.

O odlaganju građevinskog materijala kaže da je već sad na Jakuševec odneseno 55 tisuća tona građevinskog otpada od potresom oštećenih zgrada još u vrijeme Milana Bandića. “A pored toga brda namjeravaju sipati novo”, kaže Bedeković i dodaje da i ta brda stvaraju prašinu. “Kad bager utovara sadržaj tog otpada u kamion koji ga nosi na drobilicu to stvara veliku količinu prašine, pogotovo u ljetnim mjesecima kad je sav taj otpad suh, koja onda leti prema naselju”, tvrdi Bedeković i dodaje: “u tom svemu se nalazi žbuka, beton, cigla sa tko zna kakvim aditivma i štetnim stvarima koje onda mi na građani udišemo”.

Također, smatra da su građevinski otpad i stara cigla jedno te isto. “Cigla, crijep, građevinski otpad sve se to drobi na drobilici. Na FB stranicama Inicijative za Jakuševec možete vidjeti koliko prašine stvara drobilica kad drobi glomazni otpad, a po tom možete samo zamisliti koliko prašine će stvarati drobilice na Resniku kad počnu drobiti građevinski otpad”, govori Bedeković.

No, građane umiruje predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović (SDP), koji kaže da nemaju razloga za brigu.

“Radi se o privremenoj lokaciji skladišta građevinskog otpada, a ne o deponiju”, tvrdi Klisović. Dodaje da će biti organizirana oporaba građevinskog materijala, pri čemu će se koristiti iskustva s Banovine te se očekuje da će se čak 80 posto materijala ponovno upotrijebiti. Također napominje da će se usitnjavanje građevinskog materijala obavljati najsuvremenijom drobilicom koja minimalno buči i praši te da će Grad osigurati sve potrebne uvjete, prije svega vlaženje, kako bi se anulirali negativni utjecaji na okoliš.

Hoće li Resnik uistinu ostati privremeno rješenje ili će ga Holding pretvoriti u neko stalno, čega se pribojavaju iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik treba tek vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!