Hoće li se Sabor u drugom pokušaju obnoviti od potresa? Traže se izvođači radova

Vijesti 02. lis 202307:38 0 komentara
Internet TV Hrvatskoga sabora

Hrvatski sabor, čija je zgrada oštećena u potresima 2020. godine, napravio je nove korake u drugom pokušaju da zgradu obnovi, no kada bi obnova konačno mogla krenuti, teško je precizirati.

Nakon što je tvrtka IGH izradila projekte za konstruktivnu i sveukupnu obnovu zgrade, koji su stajali oko pola milijuna eura, sada je u postupku ishođenje građevinske dozvole.

Nakon toga, raspisat će se natječaj za izvođenje radova, a paralelno s tim tražiti lokacija na koju će se Sabor preseliti dok se bude obnavljala zgrada na Trgu svetog Marka, najavio je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ne iznoseći druge pojedinosti.

Više detalja o preseljenju, službeno se nije moglo dobiti ni u Saboru. Ipak, jedno je izvjesno, bit će vrlo zahtjevno naći lokaciju koja će zadovoljiti saborske potrebe, jer kako je napomenuo Jandroković, trebat će osigurati dvoranu za plenarnu sjednicu, na desetke soba i manjih dvorana.

Preseljenje će biti logistički izazov, jer trebat će naći prostor koji će moći primiti zastupnike, zaposlenike, opremu. Naime, u zgradi na Gornjem gradu smješteni su kabineti predsjednika i pet potpredsjednika Sabora, dvorane za sjednice odbora, saloni za protokolarne potrebe.

Svoje prostore imaju i predsjednici radnih tijela, klubovi, Straža, saborski izvjestitelji, stručne službe. U zgradi su i dva restorana, kafić, mala tiskara, knjižnica.

Koliko zaposlenika Sabor ima i koliko ih radi u glavnoj zgradi, a koliko u zgradi u Demetrovoj, gdje bi, uz postojeće, mjesto možda mogli naći još neki zaposlenici, iz Sabora nisu službeno odgovorili, no prema neslužbenim podacima radi se o ukupno oko 280 zaposlenika.

Iako će se lokacija na koju će se Sabor preseliti tek odabrati na javnom pozivu, neslužbeno se moglo čuti da su neke lokacije pregledavane ovo ljeto, te da se kao jedna od potencijalnih spominjao i Buzin, prigradsko naselje u gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok.

Službenih informacija o selidbi nema, no u neformalnim razgovorima doznaje se da će sadašnji, 10. saziv svoj mandat odraditi na Trgu svetog Marka, a novi, 11. na nekoj novoj adresi.

Spominje se i kako će obnova vjerojatno potrajati nekoliko godina, dijelom jer će biti sveobuhvatna, a dijelom jer je saborska zgrada zaštićeno kulturno dobro, što dodatno utječe na tempo radova.

U protekle 33 godine, od konstituiranja prvog višestranačkog sabora, zgrada nikad nije bila temeljito obnovljena. Manji dio obnovljen je sredinom 90-ih pod ‘palicom’ prvog predsjednika Sabora Žarka Domljana, tada su uređeni sabornica, saloni na prvom i drugom katu, glavno stubište, dio prizemlja, restoran i kafić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!