Majdak: DORH će se nagoditi sa seljacima, smjet će se natjecati za zemlju

Vijesti 22. stu 202217:36 0 komentara
N1

Saborske zastupnice Ružica Vukovac i Vesna Vučemilović upozorile su prošli tjedan javnost da država vuče poteze kojima bi čak 50.000 malih poljoprivrednika moglo ostati bez zemlje. Smatraju da "oni smetaju velikim sustavima te da su veliki sustavi lobiranje u Ministarstvu iznijedrili problem". Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je gostujući u Newsroomu da to takvog scenarija neće doći te da Ministarstvo nije bilo pod nikakvim pritiskom kada su se definirala pravila igre vezano za državna poljoprivredna zemljišta.

“Ne možemo govorit i o utjecaju, svi isti pred zakona. Upravo je u cilju ispunjavanje strategije, a s druge strane štiti se interes Hrvatske upravo vezano za ugovore o privremenom korištenju zemljišta”, rekao je Majdak.

Dodaje da ne zna otkud Vukovac podatak o 50.000 seljaka.

“To je valjda paušalna ocjena. Mi ne raspolažemo takvim podatkom. Govorima o odredbama zakona gdje se ugovori o privremenom koripštenju nakon 20 godina neposredne pogodbe, potšo to nije u interesu Republike Hrvatske, stavljaju van snage. Intencija je da jedinice lokalne samouprave što prije raspišu natječaj za zakup, odnosno prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta i tako definiraju buduće korisnike”, rekao je Majdak.

Poljoprivrednik koji jednu česticu godinama ima u privremenom zakupu sada je dobio prekršajni nalog zbog korištenja bez pravne osnove te kaznu od pet tisuća kuna. Zastupnici upozoravaju da je veći problem to što više neće moći sudjelovati na natječaju dok se proces ne okonča,

“Inspektorat daje zapisnik jedinici lokalne samouprave, oni šalju nalog DORH-u, a naša je uputa da se sklopi izvansudska nagodba i da se definira mirni posjed i u tom slučaju će se ovaj korisnik i dalje moći javiti na natječaj. Imali smo pred dva tjedna sastanak s DORH-om i inspektoratom o tome, upoznali smo i Hrvatsku poljoprivrednu komoru”, kazao je Majdak.

Priče tako ne bi trebale završavati blokadom seljaka. A ni lokalni čelnici neće više samovoljom moći spriječiti miran rasplet priče.

“Nemogućnost sklapanja ugovora o privremenom koripštenju stavlja načelnike u poziciju da što prije raspišu natjelčaj i odaberu najbolje ponude i sklope što prije ugovore kako bi se za korisnika dodijelo zemljište, ne više temeljem neposredne pogodbe, nego zakonske odredbe odnosno natječaja”, rekao je Majdak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!