Hoće li Vidošević srušiti presudu? Dobio je 8 godina zatvora. Tvrdi da mu je sve namješteno

Vijesti 28. stu 202315:57 0 komentara
n1

Visoki kazneni sud RH počeo je razmatrati žalbe u slučaju bivšeg šefa HGK koji je prema nepravomoćnoj presudi sa svojim suradnicima preko lažnih faktura za razne manifestacije izvukao više od 35 milijuna kuna.

“Htjelo me se prikazati kao avangardnog kriminalca i zato su mi na teret stavljene optužbe za koje nema dokaza. Sva svjedočenja protiv mene sam osporio, a na kraju nema štete ni za Hrvatsku gospodarsku komoru ni za Kraš”, izjavio je Nadan Vidošević, bivši čelni čovjek HGK na današnjoj sjednici sudskog vijeća Visokog kaznenog suda RH. Obratio mu se putem video-linka iz zatvora u Zagrebu.

Visoki kazneni sud razmatra njegovu žalbu, kao i ostale žalbe koje su u ovoj aferi podnijete nakon prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu što je donijeta prije dvije godine. Njome je Vidošević nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, te zajedno sa svojom nekadašnjom prvom suradnicom Zdenkom Peternel, koja je dobila dvije godine zatvora, mora vratiti HGK 35 milijuna kuna.

Na stupu srama

Vidošević traži da ga se oslobodi jer su sve optužbe iskonstruirane i prema njemu i prema njegovoj obitelji.

“Deset godina drži me ne na stupu srama i proglašava poreznim dužnikom, a i to sam uspio srušiti na Upravnom sudu”, poručio je Vidošević koji se već dvije godine nalazi u istražnom zatvoru.

Istaknuo je kako je njegova imovina godinama u vlasništvu njegove obitelji, iako je USKOK tijekom suđenja tvrdio da je on sve stekao novcem izvučenim iz HGK.

Ovdje valja podsjetiti da je USKOK na početku tvrdio da je Vidošević nezakonito stekao imovinu vrijednu čak 60 milijuna kuna, da bi se na kraju od tog dijela optužbe odustalo jer je bivši šef HGK dokazao porijeklo većine svoje imovine.

Nepravedno suđenje

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković naglasila je da Vidošević nije imao pravedno suđenje budući da mu nije omogućeno da provede sve predložene dokaze. Upozorila je i da mu boravak u zatvoru narušava zdravlje.

“Nestala je dokumentacija iz njegove kuće, kao i iz HGK. Od najranije faze posutpka mu je montirano. Svjedoci su mijenjali iskaze, neki su ispitani bez mogućnosti da im obrana postavlja pitanja, USKOK je dao krivu uputu vještaku da utvrdi tržišnu vrijednost Vidoševićeve imovine, a ne visinu njegovih ulaganja. Neki svjedoci bili su izloženi prijetnjama”, nabrojala je odvjetnica Sloković sve što je po stavu obrane napravljeno krivo u procesu protiv Vidoševića i ostalih.

USKOK traži strože kazne

“Presuda mora biti obrazložena tako da je jasna i laiku, a to ovdje nije slučaj. Među ostalim nije obrazložena ni struktura iznosa od 35 milijuna kuna čije je plaćanje sud naložio Vidoševiću. Uz taj novac traži se da mu se oduzmu i umjetnine. Znači li to da mu se dva puta oduzima ista nezakonita korist?”, pitala je odvjetnica Sloković.

USKOK je pak od Visokog kaznenog suda zatražio da Vidoševiću i Zdenki Peternel povisi kazne budući da su na osobnoj i poslovnoj razini zlorabili pozicije u HGK. “Od njih se očekivala profesionalnost i poštenje, a oni su svojim postupcima narušili stoljetni ugled HGK”, poručio je USKOK u žalbi.

Visoki kazneni sud može ukinuti presudu Vidoševiću i suoptuženima, potvrditi ju ili pak postrožiti kazne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!