Holding za N1 otkrio da će jednu skupinu imati na piku oko odvajanja otpada

Vijesti 09. velj 202308:30 3 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Zagrebačkog holdinga odgovorili su nam na upit o kaznama koje su najavljene za one koji otpad ne odlažu u ZG vrećicama.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“U prvom razdoblju primjene novog modela sakupljanja otpada naglasak je bio na upozorenjima, kako bi se građanima omogućilo razdoblje prilagodbe. Posebne ophodarske službe Čistoće i komunalnog redarstva su formirane krajem prosinca prošle godine. Aktivne su na terenu i sve nepravilnosti za koje je propisana kazna se evidentiraju i za iste se izriče ugovorna kazna. Naglasak je na individualizaciji počinjenja prekršaja odnosno nepravilnog odvajanja otpada i u tom smislu ophodarske službe s velikom pažnjom pristupaju terenskim pregledima. Najčešće građani miješani komunalni otpad ne odlažu u standardizirane ZG vrećice, a pojedini poslovni korisnici još uvijek imaju naviku odlagati svoj otpad u spremnike dodijeljene kućanstvima umjesto u vlastiti te će se u narednom periodu posebna pažnja usmjeriti na ovakve slučajeve.

Kazne iznose do 65 EUR za korisnike usluge iz kategorije kućanstvo, te do 130 EUR za korisnike usluge iz kategorije koja nije kućanstvo. U prošloj godini izdano je oko 2800 upozorenja i oko 250 kazni od strane Komunalnog redarstva Grada Zagreba u suradnji s podružnicom Čistoća. U zadnjih mjesec dana je evidentirano oko 200 isključivo individualnih prekršaja. Po procjenama, u cijelom gradu sad već 80% ljudi odvaja otpad, dok 20% njih to za sada ne čini. To pokazuje da velika većina građana želi promjenu i poštuje pravila. Za one koji to ne čine, postoje kazne, kao i u drugim mjestima. Model se stalno nadograđuje, i kazne za one koji ne odvajaju su dio nadogradnje. Od veljače će onima koji nisu koristili plave ZG vrećice i na taj način nisu plaćali uslugu odvoza MKO-a, početi stizati kazne na računima”, rekli su iz Holdinga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare