Horvatu određen istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke

Vijesti 19. velj 202220:22 > 22:17 1 komentar
N1

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je u subotu razriješenom ministru Darku Horvatu jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom, na poticanje četvero suosumnjičenih, nezakonito dijelio višemilijunske bespovratne poticaje.

Određeno je mjesec dana istražnog zatvora protiv Darka Horvata zbog utjecaja na tri svjedoka, saznaje N1. Ukupno je bilo 11 svjedoka, međutim, sudac je zaključio da za njih 8 nema te opasnosti. Smatra se da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je, na osobni zahtjev, premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti.

Odvjetnik Vladimir Terešak najavljuje žalbu na istražni zatvor i na istragu te ponavlja da se Horvat ne osjeća krivim. Kaže da se Horvat dobro drži te da da se čuo s Plenkovićem i dao ostavku.

Horvat je jedini od šestero osumnjičenih koji je uhićen i za kojeg je bio zatražen istražni zatvor.

Podijelili 2,6 milijuna kuna?

Uskok je izvijestio da sumnja kako je Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Ane Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.

Tužiteljstvo je preciziralo kako Horvata sumnjiči da je u svojstvu ministra najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava, lažno navodeći da su potrebne za provođenja Programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina’’ za 2018. godinu.

Uskok dodaje da je Horvat u svojstvu ministra zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu dodjele poticaja, iako su oboje znali da ti “gospodarski subjekti” ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava te unatoč tome što su s time upoznali ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu.

Horvatova pomoćnica Ana Mandac je otišla s dužnosti nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, dok je Tolušić napustio Vladu u srpnju 2019., zajedno s tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a koja je također osumnjičena u jednom od krakova afere Vjetroelektrane.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare