Hrebak: Filipović mora biti kičma Vlade inače ćemo svi imati problem

Vijesti 28. tra 202213:57 > 14:03 1 komentar
N1

Buduće članove Vlade koji bi sutra trebali biti potvrđeni u Saboru, komentirao je u N1 Studiju uživo Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i član vladajuće koalicije.

Kazao je da nove ministre poznaje i da mu je logično da su oni kandidati.

“Ne može im se ništa reći za resore koje bi trebali voditi”, ocijenio je.

Za novu potpredsjednicu Vlade iz redova SDSS-a Anju Šimpragu kaže da je mlada i perspektiva, a pozitivno mišljenje ima i o Marinu Piletiću.

“On je HDZ-ov gradonačelnik Novske za kojeg se ne sjećam da je upleten u neke afere, a Novska povlači puno sredstava EU fondova. Davor Filipović će vjerojatno morati popraviti svoj dojam u javnosti. U politici nije sve samo znate li raditi posao. Ne može mu se reći ništa što se tiče referenci. Čovjek je profesor, doktor znanosti”, kazao je Hrebak.

Filipović mora biti kičma Vlade

Istaknuo je da Filipović preuzima jedan od najvažnijih resora gospodarstva.

“A tu je i energetika, zaštita okoliša, Hrvatske vode. Dakle, morate imati široko znanje, ne znači vam ništa ako ste samo npr. specijalist zaštite okoliša. S obzirom da je profesor ekonomije, očekujem da ima neko znanje iz svih tih područja”, dodao je Hrebak.

Smatra da su predloženi kandidati ljudi koji u svojim okolinama nisu imali neke repove i afere.

“Dapače, imali su određene uspjehe”, rekao je.

vezana vijest

O Plenkovićevim optužbama da su se mediji na lokalnim izborima bili urotili protiv Filipovića jer su ga nekoliko puta pogrešnim imenom nazvali, Hrebak kaže:

“Budimo realni, mediji ne štede nikoga i ne trebaju štediti. Smatram da je to dio utakmice.”

Rekao je da poznaje Davora Filipovića osobno, te da ga je vidio i u toj kampanji.

“Meni osobno kao dijelu vladajuće većine je jako bitno da znam što se krije iza. A iza se krije profesor, doktor znanosti, bio je na Harvardu… Nije bilo tko. Ima širinu da shvati najkompleksniji resor u Hrvatskoj. O njemu ovisi energetika, inflacija… On će imati najteži zadatak. On mora biti kičma Vlade inače mi svi imamo problem”, poručio je Hrebak.

Rekao je i da da za funkciju ministra u Vladi osoba treba imati željezni želudac jer to nije jednostavno. Između ostalog, i zbog toga jer se mora trpiti vrijeđanje koje gleda i šire okruženje, uključujući i vlastitu rodbinu.

Strateški važne teme nisu zanimljive javnosti

Otkrio je i za koje prioritete se zalaže u Ministarstvu gospodarstva.

“Prva stvar koju bih prvo tražio je dodatno smanjivanje parafiskalnih nameta u gospodarstvu, vidjeti može li se smanjiti porezna presija na rad, možemo li povećati obujam plina na LNG terminalu, solarni paneli na kućama… Imamo i geotermalnu energiju”, nabrojao je, dodajući da tu ima puno važnih stvari.

vezana vijest

Te stvari javnosti možda nisu toliko zanimljive jer se ne govori o gas maskama i bijelom prahu, ali su strateški važne, smatra Hrebak.

Kazao je i da Hrvatska ima dosta dobru situaciju po pitanju električne energije. “Mi možemo kroz 7, 8 godina doći do samodostatnosti u proizvodnji struje”, rekao je.

Smatra da su članovi Vlade koji su trenutno na odlasku trebali otići jer su postali teret Vlade. Ne zna vode li se neki izvidi protiv još nekih članova Vlade.

“Vjerujem da premijer to zna ako je to tako”, kazao je.

Ovom rekonstrukcijom ispunjeni su minimalni zahtjevi HSLS-a, kaže, a na Plenkoviću je da odluči hoće li raditi još jedan krug osvježenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.