Hrebak glasao protiv roditelja njegovatelja: “Nisam se osjećao ugodno”

Vijesti 23. ožu 202312:35 11 komentara
N1

Predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Dario Hrebak gostovao je u gostovao je u N1 Studiju i otkrio zašto je glasao protiv toga da se roditeljima njegovateljima isplaćuje naknada i šest mjeseci nakon smrti djeteta, a što je bio prijedlog Anke Mrak Taritaš.

Kazao da je Vlada trebala, prema javnosti, puno bolje odraditi cijeli proces oko prijedloga Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

“Kada imaš u Saboru roditelje i veliki pritisak medija i javnosti ne može ti biti svejedno. Nisam se osjećao ugodno”, rekao je Hrebar. “Takav je bio dogovor između klubova, da mi možemo još bolje od prijedloga Mrak Taritaš i da će onda tim roditeljima biti puno bolje za dva-tri mjeseca”, odgovara Hrebak.

Kazao je i da ga sve to podsjeća na slučaj oko HGK, kada su ga, prisjeća se, svi razapeli jer nije glasao za prijedlog Mosta za reformiranje, da bi se nakon četiri mjeseca pokazalo kako je bio u pravu jer se novi prijedlog pokazao puno boljim.

“Kada je riječ o roditeljima njegovateljima jako je teško razgovarati o ciframa, zapravo bešćutno. No priznajem da je u medijskoj percepciji, kako smo postupili, bilo katastrofalno”, kazao je.

Ponovno je naglasio kako je u svemu daleko najvažnije da će roditelji njegovatelji na kraju dobiti veće naknade i da će one trajati dulje.

“Mi nismo mali partneri, koliko god nas se smatralo malim žetončićima. Da smo glasali za prijedlog Mrak Taritaš, roditelji njegovatelji imali bi danas lošiji položaj. To je suština priče”, dodao je.

Hrebar je zaključio i kako je Mrak Taritaš učinila ono što je zapravo zadaća oporbe.

“Ona je učinila nešto što niti jedan oporbeni političar nije učinio u posljednjih godinu dana i prva je uistinu ozbiljno oštetitila našu vladajuću većinu”, kazao je Hrebar.

Većina odbila prijedlog

Podsjetimo, u petak je većina u Saboru odbila prijedlog zastupnice Glasa Anke Mrak Taritaš i oporbenih klubova da se izmijeni Zakon o socijalnoj skrbi. Izmjenama bi se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta koje njeguju omogućilo još šest mjeseci primanja naknade.

Za to da roditelji njegovatelji nakon što im dijete premine idu na burzu, glasalo je 76 saborskih zastupnika, a njih 47 podržalo je prijedlog da nakon smrti djeteta još 6 mjeseci primaju naknadu. Plenković je nakon toga poručio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare