HRejting: 73% ispitanih smatra da je zabrana pobačaja neprihvatljiva

Vijesti 22. svi 202220:37 0 komentara
Screenshot/HRT

HRejting HRT-a ispitivao je što građani misle o pobačaju, a čini se kako to pitanje zapravo uopće ne polarizira hrvatsko društvo.

Anketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto, dodaju.

Da pobačaj u Hrvatskoj treba biti potpuno zabranjen, misli samo 15,2% ispitanika.

Za  čak 73% ispitanika zabrana je neprihvatljiva.

11,2% ispitanih je neutralno, dakle, niti se slažu niti se ne slažu, a onih koji su mišljenje željeli zadržati za sebe manje je 0,6%.

Što misli ljevica, a što desnica?

Screenshot/HRT

Natpolovična većina birača Mosta (69,4%), Domovinskog pokreta (51,8%) i Hrvatskih suverenista (51,3%) protivi se potpunoj zabrani pobačaja.

Ni HDZ-ovi (55,4%) birači nisu za to da im stranka vezano uz to pitanje ode više desno od centra.

Birači ljevice većinom odbacuju bilo kakvu zabranu pobačaja.

Mijenja li se uopće stajalište ispitanika prema pobačaju u slučaju da su život trudnice ili plod ugroženi?

Mijenja, ali u smjeru još većeg broja protivnika zabrane. Konkretno, više od 86% (86,1%) ispitanika smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, a manje je od 5% (4,6%) onih koji bi je nastavili pod svaku cijenu. Oko 8 i pol posto (8,6%) je neodlučnih, a manje od 1% (0,6%) ne želi reći svoje stajalište.

Utvrdi li se tijekom trudnoće da plod ima teške deformacije, za 12% (11,9%) ispitanika porođaj je i dalje jedina prihvatljiva opcija. S njima se ne slaže 70% (69,6%) ispitanih. Formirano stajalište o pobačaju u slučaju teške deformacije ploda nema 18% (17,9%) ispitanika.

Postoje li neki generalni zaključci o medicinskom prekidu trudnoće?

Prvi i osnovni je da se pobačaj treba suzbijati edukacijom i prevencijom, a ne zabranama. To je poručilo čak 83% ispitanika. Onih koji se s njima ne slažu, manje je od 5% (4,6%), a neutralnih je ili neodlučnih oko 11 i pol.

Drugi bi zaključak ankete glasio: ljudsko je pravo žene da jedina odlučuje o vlastitom tijelu, pa tako i kad je o pobačaju riječ. S tim se složilo 77% (77,1%) ispitanika, a nije njih blizu 13 (12,7%). Suzdržano ih je manje od 10% (9,8%).

Crkvu za mišljenje o pobačaju ne treba pitati

Screenshot/HRT

I na kraju, kad god politička vlast u zemlji odluči mijenjati 44 godine star važeći Zakon o pobačaju, vjersku vlast za mišljenje ne treba pitati.

Barem ako je suditi prema Hrejtingu. Jer gotovo 75% (74,9%) ispitanika odgovorilo je “NE!” na pitanje treba li Crkva biti uključena u izradu novog Zakona o pobačaju. Da su konzultacije potrebne misli samo 16%, dok mišljenje nije imalo (8,5%) ili ga nije željelo reći (0,6%) oko 9% sudionika ankete provedene za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!