Hrelja o referendumu za ukidanje covid-potvrda: Ako ima razuma, to neće uspjeti

Vijesti 01. pro 202120:541 komentar
Izvor: N1

Saborski zastupnik Silvano Hrelja bio je gost Pressinga.

Komentirao je inflaciju i što povećanje cijena znači za umirovljenike.

“Usklađivanje mirovina je dva puta godišnje i uvijek je u zakašnjenju s inflacijom. Umirovljenici u doba korone žive vrlo teško. Imaju inflaciju i porast cijena. Oni koji su mobilni i mogu se kretati kako tako prate akcije po trgovinama. Oni koji ovise o drugima, njima je već teže”, rekao je.

Starijima teže dostupna zdravstvena zaštita

Kao još veći problem za starije sugrađane ističe i dostupnost zdravstvene zaštite.

“Zbog zauzetosti bolničkih kapaciteta koronabolesnicima, brojni zahvati su otkazani. Najviše su u tom pogledu ugroženi stariji koji imaju više dijagnoza i koji bi trebali s vremena na vrijeme imati preglede i zahvate”, govori.

Hrelja svakome preporučuje cijepljenje.

“Ja dvadeset godina nosim sa sobom svoju dijagnozu dijabetesa i smatrao sam da je u redu da se cijepim. Pogotovo zato što sam javna osoba i što se krećem svuda. Zbog tih razloga sam se cijepio. Zbog odgovornosti prema sebi i drugaima Cijelo vrijeme preporučam i apeliram na cijepljenje”, kazao je.

Osvrnuo se i na prosvjede protiv covid-potvrda.

“Došlo je do jednog kritičnog trenutka rasplamsavanja nezadovoljstva. Bila je jedna erupcija nezadovoljstva. Vi vidite da organizatori tog skupa nisu jednoglasni u zahtjevima. To je bila kulminacija nekog nezadovoljstva. Mi patimo svi zajedno od početka prošle godine. Svi smo u nekoj posebnoj psihozi”, smatra.

Ipak, kaže da ne može prihvatiti da je to borba za građanske slobode, ako jedna od prosvjednica govori ružne stvari policajcima prisutnima na prosvjedu koji samo rade svoj posao.

“Isto se odnosi i na novinare. Ne može nitko nasrnuti na novinare zato što novinar radi svoj posao i prikazati iz svih aspekata što se događa”, rekao je.

Postotak cijepljenih u populaciji

Hrelja misli da će se život vratiti u normalu ako dođemo do nekih 70 posto procijepljenosti.

“Ta bolest ne prepoznaje ljude po godinama života, pogađa i mlade i starije. Statistički pokazatelji pokazuju da gdje je procijepljenost veća, smrtnost je manja”, ističe.

“Ne razumijem samo ljude i starije, koji stvarno imaju dvije-tri dijagnoze od kojih ne mogu pobjeći i koji tvrde da od toga mogu pobjeći i da to ne postoji. Cjepivo djeluje i raste ta procijepljenost starijih. Trebalo bi možda imati jedan mobilni tim da kontaktira s općinama i da obiđu ljude u udaljenijim mjestima”, dodaje.

Kaže da covid-potvrde nisu veliko opterećenje za sustav i da sve dobro funkcionira. Referendum protiv covid-potvrda koji pokreće Most, po njegovom mišljenju, neće uspjeti.

“Ako smijem procijeniti, ako ima razuma da taj referendum neće uspjeti. Ukidanje svega mislim da nije dobro i mislim da nismo u vremenu takve sigurnosti. Ja sigurno za to neću glasati. U svakoj politici ima populizma, pa i u tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar