Hrvati se drastično više drogiraju

Vijesti 15. stu 202314:37 0 komentara
Photo by Colin Davis on Unsplash

U Hrvatskoj je u zadnjih godinu dana prevalencija kanabisa dupla, amfetamina trostruka, kao i ekstazija, a kokaina četverostruka, upozorio je u srijedu na taj enormni rast pomoćnik ravnatelja za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković. 

“Hrvatska je po prevalenciji u zadnjih godinu dana iznad prosjeka EU i po pitanju kokaina i po pitanju ekstazija, a po pitanju amfetamina smo na neslavnom prvom mjestu”, upozorio je Petković na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.

Upozorio je i da je u Hrvatskoj enormno visoka dostupnost droga, što je, kako je rekao, činjenica koja se preslikava na cijelu Europu, a onda s Europe dolazi k nama, a naročito je bum doživio kokain.

“Imamo sve veći broj konzumenata i povećanu konzumaciju svih droga”, upozorio je Petković. Enormna raznolikost droga je veliki javnozdravstveni problem jer ljudi uzimaju “sve i svašta”, skoro da svaki proizvod može imati potencijal za zlouporabu, a od novih se javlja ketamin. Upozorio je da se u Hrvatskoj pojavilo više od 100-tinjak novih psihoaktivnih tvari.

Liječe opijatski ovisnici, a što s onima koji konzumiraju kokain i sintetske droge?

Petković je upozorio i na trend opadanja osoba liječenih zbog zlouporabe droga u Hrvatskoj. Na liječenju su pretežito opijatski ovisnici i jedan od problema je na koji način doći do ljudi koji konzumiraju kokain odnosno sintetske droge, stimulanse.

Istaknuo je i da je više od 10 posto ovisnika koji su u terapijskoj zajednici na liječenju zbog droga imalo i problem s klađenjem, a sveprisutan je i alkohol.

U Hrvatskoj je, ističe, uzlazni trend konzumacije alkohola, iznad smo europskog prosjeka, a kad je riječ o maloljetnicima na šestom smo mjestu po prevalenciji pijenja pet i više pića u jednoj prigodi.

Što se tiče duhana, nažalost, smo jedina zemlja u okruženju koja nema negativne padajuće trendove. Prevladavaju muškarci, ali kod mladih doći će do izjednačavanja djevojčica i dječaka. Jako je veliko korištenje e-cigareta te je posebno zabrinjavajuća uporaba nikotinskih vrećica.

Prevalencija igara na sreću u Hrvatskoj nije rasla, ali u istraživanju nije bilo zastupljeno online klađenje koje je u zadnje dvije do tri godine dobilo bum. Problem je što se mladi ponajviše vremena baziraju na sportskom klađenju, a koje bi trebalo biti zabranjeno za mlađe od 18 godina.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PUZ-a Goran Lauš rekao je da se i dalje najviše pronalazi kanabis. U proteklih deset mjeseci proveli su 905 kriminalističkih istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno 1 066 osoba te je utvrđeno 279 kaznenih djela iz domena kriminaliteta droga, što je 30,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!