Hrvati u Zambiji i dalje u pritvoru: Što je razlog?

Vijesti 18. sij 202309:53 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Osmero Hrvata uhićenih u Zambiji pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga i dalje su u pritvoru, piše u srijedu Jutarnji list pozivajući se na izvore bliskih Ministarstvu vanjskih poslova i odvjetničkom timu koji zastupa uhićene.

Navodno je zapelo na reguliranju boravišta u Zambiji, što je sud u zambijskom gradu Ndola postavio kao jedan od uvjeta za puštanje osumnjičenih iz pritvora.

Prema informacijama koje je objavio “Dnevnik Nove TV”, čeka se da osumnjičenici riješe problem vize, čije izdavanje stoji novih 1000 dolara po osobi. Bez vize reguliranje boravišta navodno nije moguće.

Podsjetimo, uhićeni Hrvati posvojili su lani četvero djece iz DR Konga, a sudske odluke o posvojenju izdane u toj afričkoj državi verificirali su i hrvatski sudovi te su djeca od nadležnih službi RH dobila hrvatsko državljanstvo i putovnice.

No, posvojitelji po djecu nisu otišli u DR Kongo, već su ih čekali u Zambiji, blizu granice. Kad su 7. prosinca s djecom željeli napustiti zemlju, uhićeni su i pritvoreni.

Prošli tjedan je sud uvažio zahtjev njihova odvjetnika da se brane sa slobode, ali je postavio uvjete za to: da svaki uhićenih uplati jamčevinu od 1000 dolara, da za svakog od njih jamče po dva zambijska državljana, da predaju putne isprave te da do okončanja postupka borave u Zambiji.

Kako saznaje dnevnik, jamčevina je odmah uplaćena, odvjetnički tim je pronašao i 16 Zambijaca, no zapelo je na reguliranju boravišta, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!