Hrvatska dobiva uređaj za fuzijsku energiju? Fizičar objasnio zašto je to važno

Olga MALTSEVA / AFP

Voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion i predsjednik Savjeta europskog projekta DONES dr. sc. Tonči Tadić bio je gost Novog dana i pričao o međunarodnom projektu DONES u čijoj je realizaciji Hrvatska, uz Španjolsku, vodeća zemlja. DONES je prvi ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) projekt u kojem Hrvatska igra ključnu ulogu. Riječ je o drugom po značaju uređaju u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije, i to odmah nakon ITER-a.

Tadić je na početku pričao o potencijalima fuzijske energije koji su, ističe, doista veliki.

“Kad je o fuziji riječ, radi se o energiji koja pokreće sunce i sve zvijezde u svemiru. O fuzijskim procesima spajanja dvije jezgre vodika, od kojih nastaje jedna jezgra helija i enormna količina energije. Postići taj proces na Zemlji je zahtjevno. Nužno je zagrijati takvu mješavinu plinova, a oni su izuzetno rijetki. Ta količina plina zagrijana na 150 milijuna stupnjeva će pokrenuti fuzijsku reakciju koja će nadamo se doći u stanje tzv. goruće plazme”, objasnio je.

Jedna fuzijska elektrana trošila bi godišnje 60 kilograma fuzijskog goriva, ističe fizičar.

“Kad biste to išli dobiti od nafte, trebali bi vam 200 tisuća tona. Fuzijsko gorivo je milijun puta efikasnije. Radi se o sjajnom cilju, ali doći do njega nije jednostavno. Morate imati savršene magnete, koji ostvaraju izuzetno jako magnetsko polje, morate imati sistem grijanja i kontrole tako velikih količina plazme i na kraju krajeva morate imati za fuzijsku elektranu materijale koji su sposobni izdržati izuzetno jako zračenje i tu na scenu stupa DONES”, kaže.

Objasnio je i kako je došlo do ideje DONES-a.

“2012. je EU spoznala da mora imati jedan poseban izvor neutronskog zračenja koji bi u jednom malom volumenu testirao izdržljivost fuzijskih materijala na ekstremne uvjete zračenje. 2014. je bilo jasno da bi bilo najbolje da se DONES financira na način da se javi neka zemlja koja bi za njega dala dio novca iz EU fondova. Dobit samog projekta je – na 700 milijuna uloženih eura dobijete 7 milijardi eura. Dobit je kad se sve sagradi. Nakon nas će sličan uređaj graditi Japanci, Kinezi, Amerikanci. Tri zemlje su se javile za kandidaturu. To su bile Španjolska, Hrvatska i Poljska. Ovo je zapravo četvrta Vlada čiju podršku imamo za to u Ruđeru Boškoviću. 2016. su nas obišli izaslanici Europske agencije za fuziju. 2017. je izašao upitnik za lokaciju. Radi se o jednako složenom upitniku kao o onom za Europsku agenciju za lijekove”, rekao je Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.