Hrvatska je godinama žmirila na prijavu protiv zapovjednika HVO-a zbog ratnog zločina. Sad mora platiti njegovim žrtvama

Crna kronika 03. tra 202410:00 0 komentara
Screenshot/Provjereno/Nova TV

Supružnicima iz Slavonije Republika Hrvatska mora platiti odštetu jer nije procesuirala počinitelje ratnog zločina počinjenog 1992. nad njima.

Nepravomoćnu presudu prema kojoj im pripada ukupno 30 tisuća eura odštete donio je Općinski sud u Slavonskom Brodu.

Riječ je o žrtvama Pere Vincetića zvanog Pero Konj visokopozicioniranog ratnog zapovjednika HVO-a koji je u kolovozu 2021. preminuo u osječkoj bolnici. Umro je svega nekoliko dana nakon što je protiv njega otvorena istraga zbog ratnog zločina.

Prijava ratnog zločina

Inače supružnici su Peru Vincetića i još dvojicu pripadnika HVO-a prijavili još 2005. godine, no hrvatsko pravosuđe godinama nije ništa poduzimalo ne bi li utvrdilo njihovu odgovornost za ratni zločin.

U pitanju je zločin što se, kako se navodi u presudi, dogodio u travnju 1992. godine u Orašju u BiH. Tamo su supružnici držali restoran, a Pero Konj, koji je bio zapovjednik u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, došao je k njima u kasnim noćnim satima u pratnji vojnih policajaca. Vlasnika je optužio da surađuje s neprijateljskim snagama, zatim ga je zajedno sa svojim suborcima tukao tražeći ga novac. Uplašena vlasnikova žena dala im je oko 45 tisuća tadašnjih maraka.

Krađa, batine, silovanje…

To međutim, nije bio kraj maltretiranja. Mjesec dana kasnije Pero Konj ponovno se pojavio. Tada je sa svojim ljudima vlasnicima restorana uzeo još oko 20 tisuća maraka i nešto hrvatskih dinara. Suprugu vlasnika više njih je silovalo.

Prisilili su ih i da im predaju preostale vrijednosti novac, zlato, automobil… Otpratili su ih do mađarske granice i zaprijetili im da se ne vraćaju u Hrvatsku.

Tko je ignorirao prijavu?

Iako su u više navrata podnosili kaznene prijave i požurivali procesuiranje počinitelja, hrvatsko pravosuđe sve do ljeta 2021. nije pokrenulo postupak. Tek tada je protiv Pere Konja otvorena istraga, a bio mu je određen i istražni zatvor.

Tužiteljstvo je u rješenju o provođenju istrage navelo da je 53-godišnjak “osobno protuzakonito zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je koristeći se svojim ovlastima sprječavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje neposrednih počinitelja i na taj način odobravao i ohrabrivao nezakonita postupanja sebi podređenih pripadnika, pristajući na to da oni nastave s takvim radnjama i pristajući na posljedice takvih radnji”.

”Uslijed navedenih radnji” stajalo je na samom kraju priopćenja, ”poduzetih prema najmanje osamdeset civilnih i vojnih osoba, dvadeset i tri osobe su preminule, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede”.

Odšteta žrtvama zločina

Sada žrtvama odštetu plaća Republika Hrvatska ali ne zbog zločina u kojem su bili žrtve, već zbog nerada tužiteljstva koje godinama nije poduzelo ništa kako bi rasvijetlilo ulogu Pere Konja tijekom ratnih zbivanja. Utvrđeno je, doduše, da je on u međuvremenu promijenio ime i prezime, te mirno živio u Tovarniku i Zadru.

Jedan od Vincetićevih supočinitelja osuđen je 2017. u BiH. Tamošnje tužiteljstvo pokrenulo je protiv njega postupak zbog ratnog zločina i proglasilo ga krivim. Dobio je 13 godina zatvora, a među njegovim žrtvama bili su navedeni i supružnici iz Orašja.

Hrvatsko tužiteljstvo njih je ispitalo tek 2012. iako su kaznenu prijavu podnijeli još 2005. godine. Tek 2017. hrvatski istražitelji počeli su se baviti ovim slučajem, dakle punih pet godina od kada su im Vincetićeve žrtve dale iskaz. Nije jasno ni zašto je slučaj vođen kao prijava protiv nepoznatog počinitelja kada su supružnici identificirali Peru Konja, a njegov novi identitet također je utvrđen 2005. godine.

Nepravomoćna sudska odluka

Općinski sud u Slavonskom Brodu nije pronašao baš niti jedan opravdani razlog zbog kojeg je hrvatsko tužiteljstvo naprosto ignoriralo teške optužbe, odnosno zašto je tek 2021. otvorena istraga protiv Vincetića.

Zaključeno je zato da prema Zakonu o državnom odvjetništvu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju u “obnašanju dužnosti državni odvjetnik ili zamjenik državnog odvjetnika nanese fizičkoj ili pravnoj osobi nepravilnim ili nezakonitim radom”. U ovom slučaju radi se o šteti koju su pretrpjeli supružnici iz Orašja zbog neažurnosti Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!