N1 doznaje: Uhićeni inženjer priznao kako su lažirali dokumente o šteti od potresa za milijune iz EU fonda

Crna kronika 30. tra 202416:29 0 komentara
N1

Pratimo najnoviju akciju europskog tužiteljstva u kojoj se sumnja u izvlačenje novca za obnovu od potresa.

N1 doznaje da je ovlašteni inženjer elektrotehnike protiv kojeg je europskog tužiteljstvo otvorilo istragu nakon uhićenja priznao krivnju za krivotvorenje dokumentacije i sudjelovanje u subvencijskog prijevari.

Kako su izvukli golemi novac?

S dokumentacijom koju je lažirao vlasnik tvrtke iz Kutine aplicirao je na natječaj za sredstva iz Fonda solidarnosti EU koji se dodjeljivao za obnovu energetske infrastrukture oštećene u potresu na Baniji.

Po nalogu europskog tužiteljstva policija je vlasnika kutinske firme, inženjera, te vještaka graditeljske struke uhitila tijekom jučerašnjeg dana. Danas je protiv poduzetnika i vještaka EPPO od Županijskog suda u Zagrebu zatražio određivanje istražnog zatvora. U zahtjevu navode kako postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, te ponavljanja kaznenih djela. Sud je zahtjev usvojio, te obojici odredio 30 dana istražnog zatvora.

Inženjer pušten na slobodu

Trećeokrivljeni u ovom slučaju, ovlašteni inženjer elektrotehnike nije izveden pred suca istrage jer je jučer sve priznao. Zato je pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Opisao je kako su on i vještak na nagovor poduzetnika frizirali dokumentaciju za natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja “Vraćanje u uporabljivo stanje kroz zamjenu energetske infrastrukture, energetskih, postrojenja i energetskih sustava u području proizvodnje električne energije”.

Napumpan iznos štete

Svojim je potpisom potvrdio da je kutinska tvrtka doista pretrpjela štetu, odnosno da ispunjava formalne uvjete natječaja za ostvarivanje bespovratne potpore velikih razmjera financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije. Precizno je u dokumentaciji opisao kako je infrastruktura poduzeća oštećena u seriji potresa iz prosinca 2020. godine. Naime, europska sredstva što su se dijelila na ovom natječaju bila su namijenjena upravo sanaciji ili poboljšanja i modernizacije infrastrukture.

Inženjer je tako napravio svoj dio dokumentacije, a vještak svoj, te je zajedno iznos potencijalne štete u kutinskoj tvrtki dosegao gotovo 4,3 milijuna eura.

Ministarstvo nije posumnjalo

Poduzetnik je tu dokumentaciju, kako tvrdi europsko tužiteljstvo, dostavio Ministarstvu čiji su djelatnici povjerovali da se radi o stvarnim troškovima. Zato su s kutinskom firmom sklopili ugovor Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda.

Ranije smo javljali da je poduzetniku od odobrenih 2,2 milijuna eura isplaćeno 1,7 milijuna eura, dok je trebao biti isplaćen po obavljanju svih potrebnih provjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!