Hrvatska je sigurna turistička destinacija: Na Jadranu se živi punim plućima

Vijesti 29. srp 202120:11 > 22:27
Izvor: N1

Više od milijun turista uživa u Hrvatskoj, a usprkos koronavirus, na Jadranu se živi punim plućima.

“Da, osjećam se vrlo sigurno ovdje i mislim da je ovo odlično mjesto za posjetiti. I u Španjolskoj imamo prekrasnih mjesta, ali to je neusporedivo s ovim malim otocima”, kazao je Jorge, turist iz Španjolske.

N1

Hrvatska slovi za sigurnu destinaciju u usporedbni s konkurencijom. I doista je, pokazuje nova karta ECDC-a. Dok su jug Francuske, talijansko otočje i veći dio Grčke u crvenom, Hrvatska je i dalje narančasta.

“Možemo biti zadovoljni, imamo preko milijun turista, ali to nas obvezuje da budemo odgovorni”, izjavila je ministrica Nikolina Brnjac.

No, austrijske vlasti objavile su da je najmanje 94 njihovih državljana nakon festivala na Zrću pozitivno na covid. Takve informacije u lokalnom stožeru čvrsto demantiraju. Za vrijeme trajanja festivala napravljen je 12.151 test.

“Utvrđeno je 16 pozitivnih na covid. To su mahom strani državljani, ali među njima nije bilo Austrijanaca. Svi austrijski državljani koji nemaju covid potvrdu po drugoj osnovi izašli su iz Republike Hrvatske s negativnim nalazom na covid”, kazao je Ivan Peranić, načelnik stožera Civilne zaštite Novalja.

Ministrica turizma kaže da je upravo zbog austrijskih gostiju i došlo do pojačanih mjera.

“Otprilike pola milijuna Austrijanaca posjetilo je Hrvatsku, svakako zato su i donsene nove mjere, da se vodi računa, da imamo kontinuitet što se tiče sigurnosti, da i dalje budemo najsigurnija destinacija na Mediteranu”, izjavila je Brnjac.

Nikolina Brnjac
N1

Covid potvrde i u ljekarnama

Bez covid potvrde na Zrće se ne može, ali na ulazu u klub gosti se mogu testirati i dobiti potvrdu. A u ostatku Hrvatske potvrda se može zatražiti i u ljekarnama.

Veliki je interes građana, kažu u ljekarničkoj komori. Redovi ispred HZZO-a za covid potvrde mogu se smanjiti, a uskoro bi trebali i krenuti s cijepljenjem.

VEZANE VIJESTI

“Svako mjesto u Hrvatskoj ima ljekarnu. U Zagrebu ih ima na svakih 200 metara. Ta dostupnost je velika snaga koju smo iskoristili za ovaj mali dio”, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore te dodala da bi cijepljenje u ljekarnama trebalo krenuti kroz tjedan ili dva, dok se pripremi sustav.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje cijepljenje, ali nije zadovoljan procijepljenošću među kolegama, kao i pojedinim istupima onih, koji se cjepivu glasno protive.

“Iznošenje osobnih stavova koji ne predstavljaju stav struke već tezu i neprovjernenim informacijama može se nanijeti štetu pacijentima, zdravstvenom sustavu i građanima”, kazao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar