Hrvatska kažnjena zbog preblage kazne bludniku koji je seksualno zlostavljao kolegicu na poslu

Crna kronika 13. pro 202319:42 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Europski sud za ljudska prava danas je objavio presudu u predmetu u kojem je Hrvatska kažnjena zbog preblage kazne bludniku koji je seksualno zlostavljao kolegicu s posla.

Prvostupanjski sud je počinitelju izrekao kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci. Međutim, odlučujući o žalbi počinitelja, drugostupanjski sud je preinačio prvostupanjsku presudu te je izrečenu kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro. Podnositeljica je pred Europskim sudom prigovarala da je zamjena zatvorske kazne radom za opće dobro rezultirala nerazmjerno blagom sankcijom uzimajući u obzir težinu počinjenih kaznenih djela.

“Europski sud je izrazio zabrinutost što je unatoč počinjenju kaznenih djela bludnih radnji u dva navrata na štetu podnositeljice, žalbeni sud odabrao zatvorsku kaznu zamijeniti radom za opće dobro bez navođenja odgovarajućih razloga i ne vodeći računa o interesima žrtve. Takav pristup domaćih sudova, po mišljenju Europskog suda, može biti pokazatelj blagosti u kažnjavanju nasilja nad ženama umjesto prenošenja snažne poruke da se nasilje nad ženama neće tolerirati, te zauzvrat može obeshrabriti žrtve od prijavljivanja takvih djela”, stoji u presudi.

“Uzimajući u obzir sve gore navedeno, Europski sud je utvrdio da je došlo do povrede članaka 3. i 8. Konvencije, te je dosudio podnositeljici 10.000,00 eura na ime nematerijalne štete i 3.050,00 eura na ime troškova i izdataka”, dodali su.

Ova presuda još nije konačna. Postat će konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred velikim vijećem. Presuda je u cijelosti dostupna OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!