Hrvatska seizmološka služba postaje jedna od najbolje opremljenih u Europi

Vijesti 01. pro 202214:54 0 komentara
PMF/N1

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a provodi projekt CROSSNET u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Jedan od osnovnih ciljeva projekta CROSSNET je postavljanje 95 novih seizmoloških postaja diljem Hrvatske radi poboljšanog praćenja seizmičnosti u Republici Hrvatskoj. A zahvaljujući sredstvima Europske unije, naša seizmološka služba postat će jedna od najbolje opremljenih u Europi.

“Postaje će biti opremljene najkvalitetnijim mjernim instrumentima, odnosno seizmometrima, akcelerometrima, akcelerografima i digitalizatorima podataka. Njihova zadaća će biti kontinuirano bilježenje i pohranjivanje podataka o gibanju tla te prijenos do centralnog sustava u Operativnom centru Seizmološke službe RH”, napisali su u priopćenju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

VEZANA VIJEST

Objašnjavaju kako eološka raznolikost Hrvatske, od aluvijalnih naslaga do krša, čini posao postavljanja seizmoloških postaja izazovnijim te da različite vrste podloga zahtijevaju različit pristup postavljanju seizmoloških postaja.

PMF/N1

“Stoga nije moguće odabrati iste načine postavljanja kao ni postaviti iste vrste uređaja na svim lokacijama. Potrebna je jedna vrsta uređaja za postavljanje u bušotinama kako bi se maksimalno smanjio površinski šum na terenima sjeverne Hrvatske, Slavonije i Baranje, druga vrsta uređaja koja će se postavljati na izgrađene objekte seizmoloških postaja u gorskim i primorskim područjima naše zemlje te posebna vrsta uređaja koja se može postaviti na dno našeg Jadranskog mora”, objašnjavaju.

Također, kako pišu u priopćenju, osim navedenog, u sklopu projekta nabavljaju se profesionalni sustavi za prikupljanje i obradu podataka, s ciljem potpune automatizacije i integracije sa sustavom Civilne zaštite.

“Upravo danas nam je stigla prva pošiljka, 18 paleta, odnosno oko tri tone vrijedne opreme koja će nam pomoći pratiti seizmičnost u RH – 100 akcelerografa, 120 digitalizatora, 20 seizmografa, 220 GPS antena, i 100 zaštitnih kutija (pričuvno napajanje i prenaponska zaštita)”, pišu iz PMF-a.

Voditelj projekta CROSSNET Tomislav Fiket za N1: “Ovime se pokriva cijeli teritorij RH gustom mrežom seizmoloških postaja. Postavljanje uređaja po Hrvatskoj očekujemo da će početi u ožujku i trajati do kraja 2025.godina”

PMF/N1

Dodaju kako je projekt u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije a vrijedan je 82.000.000,00 kn odnosno 10.883.270,29 EUR bez PDV-a te ističu kako se navedenom opremom osigurava jedna od najbolje opremljenih seizmoloških službi u Europi!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!