Hrvatska tvrtka na čelu klastera koji će razminirati Ukrajinu

Vijesti 21. lis 202311:01 0 komentara
STRINGER / AFP

Hrvatska tvrtka na čelu je regionalnog klastera koji će razminirati Ukrajinu, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je riječ o najvećem projektu razminiravanja koji će trajati desetljećima.

U ovom trenutku možda je minirano i 30 posto ukrajinskog teritorija, odnosno 174 tisuće kvadratnih metara, što je trostruko više od hrvatskog teritorija. U opasnosti od mina je šest milijuna ljudi, 250 ih je već poginulo, a 500 ozlijeđeno”, izjavio je nedavno ukrajinski premijer Denis Šmihal na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za humanitarno razminiranje u Zagrebu.

Upravo razminiranje prostora Ukrajine sljedećih godina bit će jedan od najizazovnijih zadatak za tu zemlju i međunarodnu zajednicu. Za razminiranje Ukrajine aktivno se priprema i zagrebačka kompanija DIZ-EKO.

Njezin suvlasnik Darko Urukalović ističe da su početkom godine stupili u kontakt s ukrajinskom ambasadom u Zagrebu kako bi se uključili u posao. Na početku su razgovore započeli predstavnici DIZ-EKO-a i još jedne kompanije, a danas, sedam mjeseci poslije, tvrtka DIZEKO na čelu je klastera u kojem je za sada pet kompanija iz hrvatske i regije.

Bit će to najveći regionalni klaster za poslove razminiranja koji će krenuti u Ukrajinu. “Uskoro nam predstoje završni razgovori s predstavnicima ukrajinske Vlade i potpisivanje ugovora. Očekujem da bismo početkom godine trebali u Ukrajini početi s razminiranjem”, ističe Darko Urukalović.

On i partner na projektu Goran Goretić na donatorskoj konferenciji susreli su se s Ihorom Bezkaravajnyiem, zamjenikom ministra gospodarstva Ukrajine, i Bogdanom Drapjatyiem, zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ukrajine, zaduženim za pitanja razminiranja, te su dogovarali posljednje detalje oko angažmana ovog klastera.

Ukrajinska strana već sada DIZ-EKO-u nude da njihov klaster postane dio onoga ukrajinskog koji je već formiran, što bi im, prema riječima Urukalovića, olakšalo posao, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!