Hrvatske ceste: Izvođač nije tražio dodatnih 450 milijuna kuna za Pelješki most

Ekonomija 30. ruj 202112:18 > 12:43 1 komentar
N1/Rade Županović

Iz Hrvatskih cesta komentirali su medijske napise da će kineska tvrtka CRBC, koja gradi Pelješki most, od države zatražiti dodatnih 450 milijuna kuna zbog novonastalih troškova.

HC kaže da takav zahtjev oni još nisu dobili, ni službeni ni neslužbeni, ni usmeni ni pismeni.

VEZANE VIJESTI

“Na početku bismo jasno naznačili da Hrvatske ceste d.o.o. kao investitor radova nisu zaprimile pismeni zahtjev, kao ni usmeni, za povećanjem troškova u iznosu od 450 milijuna kuna od tvrtke CRBC. Isto tako, prema važećem ugovoru, sav rizik od povećanja cijena je na izvođaču radova”, odgovorili su iz HC-a na upit N1.

Kao razlog povećanja troškova Jutarnji list navodi da će Kinezi ispostaviti veći račun jer su poskupjeli materijali. U HC-u kažu da su upoznati s povećanjem troškova nabave materijala i energenata na tržištu, ne samo zbog Pelješkog mosta, nego i zbog ostalih projekata.

“Međutim, bitno je spomenuti da je Pelješki most ugovoren prije povećanja troškova na tržištu materijala i energenata. Jedinične cijene ugovorenih stavki ne mogu se mijenjati dok god je postojeći Ugovor na snazi, međutim u sve ugovore je ugrađena klauzula o kliznoj skali putem koje izvođači mogu zatražiti naknadu zbog povećanih troškova poslovanja”, dodala je Pajić.

Ako i stigne zahtjev za povećanjem cijena, Pajić kaže da ga HC može odbiti.

“Hrvatske ceste d.o.o. mogu odbiti zahtjev za povećanje jediničnih cijena. Bez obzira na eventualno podneseni zahtjev/eventualno njegovo odbijanje od Hrvatskih cesta, izvođač je dužan završiti radove u ugovorenim rokovima, a njihovo neizvršavanje bi značilo naplatu penala zbog kašnjenja. Budući da ne postoji službeni zahtjev, ne možemo ustupiti informaciju na što se odnosi povećanje troškova koje Jutarnji list navodi u svom članku, a za koji nije tražio komentar Hrvatskih cesta”, poručili su iz HC-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare