Hrvatske ceste uoči udarnog vikenda poslale upozorenje vozačima

Vijesti 29. srp 202212:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su sve koji ovaj vikend sjedaju za volan da ne žure i da voze odgovorno jer je siguran dolazak na destinaciju najveći dobitak, potaknute istraživanjem koje kaže da mjere sigurnosti na cestama godišnje mogu spasiti pola milijuna života diljem svijeta.

Krajem lipnja u utjecajnom medicinskom časopisu The Lancet objavljena je studija koja navodi da prometne nesreće svake godine odnesu gotovo 1,3 milijuna života, a više od 50 milijuna ljudi je ozlijeđeno ili onesposobljeno.

VEZANE VIJESTI

To predstavlja i veliki ekonomski teret za žrtve i njihove obitelji, a šire i na nacionalna gospodarstva, pa se tema sigurnosti na cestama postavlja i kao pitanje javnog zdravstva. Tako su, primjerice, prometne nesreće u Hrvatskoj vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi, istaknuo je HAC u priopćenju.

Najčešći uzroci prometnih nesreća su brzina, umor, vožnja pod utjecajem alkohola te unatrag nekoliko godina “distrakcija”, odnosno skretanje pažnje s vožnje, uglavnom zbog korištenja mobitela.

Direktor HAC-a Boris Huzjan istaknuo je kako je za sigurnost sudionika u prometu na autocestama ključno ulaganje u održavanje mreže autocesta i implementaciju novih prometnih rješenja.

Kao jednu od najvećih investicija u sigurnost prometa koja je u tijeku istaknuo je rekonstrukciju sustava video nadzora i video detekcije incidentnih situacija te unapređenje zaštitnih odbojnih ograda čiji je cilj smanjenje posljedica prometnih nesreća.

S obzirom na to da su autori studije naglasili važnost interakcije svih subjekata, HAC istaknuo kako s Fakultetom prometnih znanosti (FPZ) kontinuirano radi na unapređenju sigurnosti na autocestama.

Marko Ševrović iz FPZ-a istaknuo je kako autoceste predstavljaju najsigurniji tip cestovne prometne infrastrukture, ali i upozorio kako vjerojatnost događanja prometnih nesreća eksponencijalno raste s povećanjem, odnosno prekoračenjem dopuštene brzine kretanja na autocestama, uz ne držanje dovoljnog razmaka.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u Josip Mataija, istaknuo je kako policija kontinuirano provodi pojačani nadzor prometa na cestama u cilju smanjenja broja poginulih i ozlijeđenih u prometnim nesrećama.

Iako je poduzimanje preventivno – represivnih aktivnosti doprinijelo većoj discipliniranosti sudionika u prometu i povoljnijem stanju sigurnosti, Mataija je naveo kako su svjesni da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvarivati samo poduzimanjem mjera i aktivnosti s njihove strane, već je nužno zajedničko i sustavno poduzimanje aktivnosti svih subjekata koji se bave ovom problematikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.