Hrvatski gradić prodaje kuće za kunu, javljaju se iz Rusije, Južne Amerike…

Vijesti 12. lip 202113:52 1 komentar
legrad
REUTERS/Antonio Bronic

Grad na sjeveru Hrvatske, teško pogođen depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima. Legrad, nekad drugo najveće populacijsko središte na hrvatskom teritoriju, kontinuirano gubi stanovništvo od raspada Austro-Ugarske prije jednog stoljeća, kada su ga nove granice ostavile u zapećku, piše Reuters.

“Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada”, rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić za Reuters.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja prije 70 godina.

Dosad prodano 17 nekretnina

U prvom pokušaju grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Dosad je prodano 17 nekretnina. Ponuđene kuće u različitim su stupnjevima zapuštenosti. Neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan. Općina kaže da će platiti 25.000 za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće, grad će pomoći sa 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna, prenosi Index.

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele nastaniti u Legradu uključuju da moraju biti financijski solventni i mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Interes iz cijelog svijeta

Sabolić je rekao kako je ponuda privukla zanimanje iz inozemstva: “Nakon izvještaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mjesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije.”

Međutim, u Hrvatsku nije jednostavno imigrirati, pa Sabolić kaže da se zbog toga drže lokalnih interesenata. Rekao je da mogućnosti zapošljavanja pridošlica uključuju poslove u proizvodnji hrane te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Danijel Harmničar, legrad
Danijel Harmničar; REUTERS/Antonio Bronic

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu.

“Puno je ljepše živjeti u svom domu, nego biti podstanar. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti”, rekao je Harmničar za Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare