Hrvatski MiG presreo zrakoplov na nebu kod Bjelovara: Ušli su u naš prostor

Vijesti 08. kol 202320:22 1 komentar
Davor Puklavec/PIXSELL

MiG-21 presreo zrakoplov kod Bjelovara, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane.

Borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 izvršio je u utorak 8. kolovoza 2023. presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Riječ je o zrakoplovu oznaka N310FW koji se nije javljao na radio vezu, nakon čega je zrakoplov sletio na aerodrom Brezovac kod Bjelovara. U zrakoplovu su bile dvije osobe, a o svemu je obaviještena i policija.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Uspješna provedba ove zadaće potvrdila je deklariranu sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a.

Kako javlja bjelovarsko-bilogorska policija, došlo je do nesporazuma u komunikaciji..

“Dogodio se nesporazum u komunikaciji. U zrakoplovu se nalazio njemački državljanin koji je došao pomoći kolegi u Bjelovar vezano uz njegov zrakoplov, a za let je imao svu potrebnu dokumentaciju. Problem je nastao kada nije mogao uspostaviti vezu sa zagrebačkom kontrolom leta pa se javio splitskoj, no u Zagrebu su već digli ratno zrakoplovstvo”, rekla je glasnogovornica PU bjelovarsko-bilogorske Maja Barbir Grubić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare