Hrvatski odvjetnici uhićenih BBB-a: “Važno im je osigurati pravedno suđenje”

Vijesti 11. kol 202318:47 0 komentara
Yiannis Panagopoulus / Eurokinissi via REUTERS

Obitelji hrvatskih navijača uhićenih u Grčkoj već danima zovu hrvatske odvjetnike i traže od njih pomoć u nastavku procesa pokrenutog nakon nereda i ubojstva navijača AEK-a u Ateni prije nekoliko dana.

Danas je u Grčkoj počelo ispitivanje osumnjičenih, a ovo bi, prema dostupnim informacijama, trebala biti faza istrage nakon kojeg će uslijediti odluka od daljnjem procesuiranju počinitelja.

“Obitelji nas zovu jer, iako su u kontaktu s veleposlanstvom Hrvatske u Grčkoj, ne znaju proceduru ni kaznenog ni prekršajnog postupka. Još se ne zna ni tko će biti kazneno gonjen, a kome će se suditi u prekršajnom postupku”, govore nam hrvatski odvjetnici koje su kontaktirale obitelji uhićenih BBB-a.

Hrvatski odvjetnici ne mogu u Grčku

“Mi im možemo samo pokušati objasniti što se u ovom času događa u Ateni jer kao hrvatski odvjetnici ne možemo formalno zastupati okrivljenike pred pravosudnim tijelima u Grčkoj. Svi si moraju pronaći grčke odvjetnike i to stručnjake za kazneno pravo”, nastavljaju objašnjavati odvjetnici s kojima smo razgovarali.

“Čudi me što je za sada samo jedan grčki odvjetnik angažiran da zastupa gotovo sto osumnjičenih”, ukazuje zagrebački odvjetnik koji je također u kontaktu s obiteljima uhićenih. Pojašnjava da okrivljeni mora imati mogućnost dogovoriti s odvjetnikom obranu, a u situaciji kada jedan odvjetnik zastupa brojne uhićenike to će dugo trajati i neće moći biti dovoljno kvalitetno.

“Pa samo da pet minuta razgovara s jednom strankom na sto ljudi utrošit će 500 minuta. Je li to doista ona pravo na obranu kakvo mora biti svima zajamčeno”, pita ovaj odvjetnik.

Policija je nekima prihvatila alibi

Njegov kolega također savjetuje obitelji dvojice osumnjičenih.

“Dvojica mojih klijenata bila su uhićena u Grčkoj. Nakon obavijesnog razgovora odmah su pušteni na slobodu. Još dvojica su u pritvoru u Ateni, no niti jedan od njih nije osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu”, opisuje dodajući kako i ta dvojica tvrde da ni za što nisu krivi.

Prema mišljenju ovog odvjetnika grčka policija je u danima nakon tragičnih nereda hapsila neselektivno, sve Hrvate koji su joj se učinili sumnjivima.

Tko će platiti odvjetnike u Grčkoj?

“Obitelji nas pitaju koliko košta angažiranje odvjetnika u Grčkoj, no prema onome što smo mogli provjeriti, odvjetnička tarifa nije javno dostupna. Naišli smo samo na informacija da se stranke s odvjetnicima sve dogovaraju unaprijed, a unaprijed im se i plaća, što je potpuno drugačije nego kod nas.”

Za N1 je istupio i odvjetnik Ivan Stanić koji zastupa petoricu hrvatskih navijača. I on kaže kako je najvažnije da njihovo pravo na pravično suđenje bude ispoštovano.

“Vidjeli smo da postoji diskrepancija u rokovima, vrlo je bitno da im se zajamči i da se poštuje pravo na pravično suđenje i da to suđenje ne bude podložno medijskom linču i presumiranju nečega što se kasnije neće potvrditi istinitim. Bitno je da oni imaju pošteno suđenje”, kaže Stanić za N1.

Drugi odvjetnici ukazuju da bi mlađi osumnjičenici mogli biti u povoljnijoj poziciji budući da u Grčkoj pravila za procesuiranje mladeži, dakle blaže kazne i bolji tretman, vrijede za osobe do 25 godina. U Hrvatskoj je gornja granica 21 godina.

Dogovoren obračun navijačkih skupina

Inače, odvjetnici s kojima smo neslužbeno razgovarali raspolažu informacijama da je obračun u Ateni bio dogovoren. Ta se informacija pojavila već ranije, a proizlazi i do sada dostupne komunikacije članova navijačkih skupina do koje su došli istražitelji.

“Navijači Panathinaikosa nabavili su palice Boysima, a i pravci kretanja ukazuju na činjenicu da je obračun sukobljenih navijačkih skupina bio dogovoren. Zašto je grčka policija zakazala iako je imala informaciju na dolaze navijači evidentirani za nasilne ispade, još uvijek je otvoreno pitanje”, zaključuje zagrebački odvjetnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!