Hrvatskoj nedostaje udomitelja: “Kad sam došao u tu obitelj, osjetio sam ljubav”

Vijesti 16. lip 202121:58 > 23:02 1 komentar
N1

U Hrvatskoj je nešto više od 2600 udomitelja, no to je daleko od dovoljnog.

Ove godine izdano je tek 147 novih dozvola, a od ožujka njih 79. Hoće li se nešto promijeniti donošenjem Novog zakona o udomiteljstvu?

Mladen je živio u prostoriji od 12 kvadrata, navečer je spavao gladan, štakori su hodali po njemu, ali se sve promijenilo kada je jednog jutra po njega došla udomiteljska obitelj.

“Imao sam samo 13 godina i 25 kilogramna, ja sam se usprotivio, nisam htio otići, ali sam sam bio samo dječak, odveli su me, nisam znao kamo idem i što me čeka, ali došao sam u obitelj kod tete Marine i otad se moj život promijenio. Osjetio sam ljubav, pažnju, svoj krevet, svoj tanjur…”, ispričao nam je Mladen Ignac iz Murskog Središća.

Mladenova želja je da se uloži sav trud i moć da svako dijete ne živi život kakav je on živio nekada prije.

Mara se pak udomiteljstvom bavi već 15 godina, kroz njezin dom prošlo je preko 30 djece. Od toga je četiri posvojeno, a dvjema je bila i vjenčana kuma i dan-danas je sa svima u kontaktu.

“To je lijepi poziv, ali jako puno ljudi se ne odluči na to jer je to jako zahtijeva posao i traži odricanje i sve i mi smo 24 sata s tom djecom”, kaže udomiteljica Mara Anđelić.

Zbog toga ili zbog procedure i papirologije, ali i malih novčanih naknada u Hrvatskoj je tek 2617 udomiteljskih obitelji, od čega 1323 udomitelja za djecu i 1294 udomitelja za odrasle osobe. Prošle godine izdano je 147 novih rješenja o dozvoli za obavljanje udomiteljstva, a od prvog siječnja ove godine zaključno sa srijedom izdano je tek 79 novih rješenja.

S terena su u Ministarstvo došli korisni savjeti koji će, po svemu sudeći, biti implementirani u Zakon.

“Nažalost u Hrvatskoj do sada nije registiran niti jedan specijalizirani udomitelj, predložili smo ministru koji je to prihvatil, da se vrati na srednju stručnu spremu da se mogu vrlo kvalitetno brinuti za djecu s teškim poremećajima u ponašanjima”, rekla je Dubravka Čardašev, udomiteljica i bivša predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo

Osim toga, ministar najavljuje ostale korake.

“Moramo ići u povećanja naknada, relaksiranje uvjeta zs ve koji žele biti udomitelji, sve ono što će se definirati u tom Zakonu ide prema tome da interes djeteta bude na prvom mjestu. To je naša obveza kao nekoga tko kreira politike”, rekao je ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović.

Iznos naknada kreće se od 2000 kuna za dijete do kraja srednjoškolskog obrazovanja s tim da se povećava za od 20 do 40 posto ukoliko dijete ima poteškoće u razvoju pa do 6250 kuna za HIV pozitivno dijete.

Zakon o udomiteljstvu, najavio je ministar, trebao bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare