Hrvoj Šipek o Fortenovi: Provode se izvidi. To je sve što mogu reći

Vijesti 09. pro 202212:48 0 komentara
N1/Ivan Hrstić

Nakon sudjelovanja na javnoj tribini Gospodarski kriminal u Hrvatskoj održanoj u petak na Pravnom fakultetu u Zagrebu, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dala je izjavu za medije.

Komentirajući slučaj Fortenove rekla je da se radi o stvarima koje su na početku.

PROČITAJTE JOŠ

“Određena istraživanja se provode i to je sve što mogu reći. Ne mogu reći ništa. Nismo zaprimili kaznenu prijavu. Određeni izvidi se provode”, rekla je.

Što se pak tiče slučaja Agrokor i potencijalno nevažećeg financijskog vještačenja Ismeta Kamala iz KPMG-a, Hrvoj Šipek je rekla da vjeruje da je vještačenje zakonito.

“Ako i kad na nadležni sud utvrdi da je vještačenje nezakonito onda ću ja poduzeti što treba da utvrdim tko je za to odgovoran. Trenutno se osjećam jako dobro, ugovor je sklopljen 2017. kada me nije bilo ni blizu. Ne znam hoće li on biti objavljen, ali ako ga sud zatraži, dobit će ga”, rekla je glavna državna odvjetnica te dodala: “Ja vjerujem kolegama da su to odradili profesionalno i stručno. Ja u ovom trenutku ne vidim da je ovaj vještački nalaz nezakonit”.

Osvrnula se i na podosta često “curenje” podataka iz istraga i slučajeva, tvrdi da “DORH naprosto nema interes da da podatke”.

“Koji bi bio interes DORH-a ili USKOK-a? Kad bi netko dao informacije, to može ozbiljno ugroziti daljnji tijek postupka. Tek se u istrazi zapravo valorizira i dobiva dokaznu kaznu snagu ono što je provedeno u istraživanju, a onda ide podizanje optužnice. U ovoj fazi rušiti nešto… To DORH-u nije u interesu. Sva istraživanja koja smo mi proveli u svojoj kući potvrđuju da je tome tako. Postoji cijeli niz osoba koje su uključene u proces, bilo na sudovima bilo izvan njih, koje mogu doći do tih podataka, tu je i policija… Opcije su danas sa suvremenom tehnologijom i time tko sve radi na predmetu vrlo široke. Ako i kad utvrdimo da je to učinio netko iz naših redova, sigurno neće biti ekskulpiran odgovornosti”, rekla je Hrvoj Šipek.

Novinari su pitali Zlatu Hrvoj Šipek je li frustrirana zbog toga što je europska tužiteljica u Zagrebu od policije zatražila dodatne ljude.

“Nisam frustrirana. Činjenica je da kad je u Zagrebu bila glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi, da je tražila od policije da se za nju formira posebna jedinica. Policije ne raspolaže s beskonačno velikim brojem kvalitetnih stručnjaka i onda je jasno da ako se njoj udovolji, da će predmeti na kojima radi DORH biti u drugom redu. To je normalno, logično i za oočekivati. Naravno da neću biti zadovoljna, ali razumijem”, rekla je Hrvoj Šipek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!