Vanja Marušić ne dolazi pred Odbor za pravosuđe

Vijesti 08. svi 202311:17 > 14:54 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Za razliku od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja je potvrdila dolazak na sutrašnju tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe, donedavna ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić u ponedjeljak je Odbor obavijestila da se neće odazvati na sjednicu Odbora.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) rekao je u ponedjeljak za Hinu kako mu je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek potvrdila da će se odazvati na tematsku sjednicu.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) za Hinu je kratko kazao kako je službenu obaviješten da se Marušić neće pojaviti na sjednici, a informaciju potvrđuje i DORH. Neslužbeno se može čuti da Marušić inzistira na tome da su razlazi njezine ostavke na čelu USKOK-a osobni te da nema razloga o tome raspravljati parlamentarno tijelo.

Riječ je o tematskoj sjednici koju je inicirala oporba koja želi rasvijetliti okolnosti ostavke Marušićeve i odnosi se na rad USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja.

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice je smatra da je „cijela priča oko ostavke Marušić bajka”, šuplja i smiješna, da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana nije pravi razlog nego da se iza krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Peđa Grbin (SDP) ranije je poručio kako je vrlo važno da javnost dobije odgovore zašto je prestao mandat ravnateljici USKOK-a, što stoji iza toga i „radi li se doista o političkim pritiscima zbog toga što se USKOK svojim radom previše približio stanovitom AP, koji je svim svojim istupima pokazao da ga je ‘žuljala’ Vanja Marušić”.

I Nikola Grmoja (Most) smatra da prometna nesreća vozača nema nikakve veze s odlaskom Marušić. Mišljenja je da se radi ili o kršenju uredbe EU-a prema kojoj DORH i USKOK moraju dostaviti Uredu europskog javnog tužitelja sve predmeta koji se tiču nenamjenskog trošenja EU sredstva ili o tome da se premijeru Andreju Plenkoviću nije svidjelo što se spominje u pojedinim spisima, a možda mu je, kaže, prijetio i kazneni progon.

Sandra Benčić (Možemo) ustvrdila je da je razjašnjavanje okolnosti ostavke Marušić dobar korak u smjeru vraćanja povjerenja građana u pravosuđe.

HDZ je tematsku sjednicu podržao jer, kako je pojasnio njihov glavni tajnik Krunoslav Katičić, „kada su u pitanju osjetljive i javnosti interesantne teme one se trebaju objasniti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!