“Htio bih vidjeti koliko će u priči s procijepljenošću sudjelovati javni sektor”

Vijesti 19. srp 202113:25 > 16:27 0 komentara
N1

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, gostovao je u N1 Studiju uživo, gdje je govorio o turističkoj sezoni i utjecaju širenja koronavirusa na uspjeh sezone.

Na pitanje je li moguće da ostanemo bez sezone, Ostojić kaže da je sezona tu, ali da treba biti oprezan.

“Sezona je tu, opasnost postoji i da se ona naprasno prekine, kao i lani kada je sve stalo oko 18. kolovoza zbog epidemiološke situacije. I o odlukama drugih zemalja će ovisiti kako će nam proći sezona”, rekao je Veljko Ostojić.

Čini se da će karantena ipak biti krajnja opcija, te da će se sve zadržati na PCR testu, kazao je.

“Nadam se da ćemo se zadržati najdalje u narančastom, odnosno da ćemo biti u zelenom, što se tiče korone.

Mi smo poslali sa svim značajnim turističkim udrugama krajem tjedna apel, svima koji mogu utjecati na tijek turističke sezone… Treba biti pragmatičan – prijedlozi naših epidemiologa postoje, Kaić, Ivić… Politika mora slušati struku ako želimo izbjeći crne scenarije”, kaže Ostojić.

Epidemiolozi imaju informacije odakle potiču zaraze

Neke zemlje Mediterana sada su već u problemu.

“Cipar, Španjolska, Grčka… Zašto se naći u njihovoj situaciji? Možemo prevenirati još dok nije kasno. Imamo turistički atraktivnu turističku situaciju, vjerujem da bar glavni dio sezone možemo dovesti do kraja”, rekao je Ostojić.

PROČITAJTE JOŠ

Epidemiolozi imaju informacije odakle potiču zaraze, a to su velika okupljanja različitih vrsta, gdje nema mogućnosti kontrole nad epidemiološkom situacijom, dodao je.

“U Istri je dogovoreno da nema pučkih fešti, ribarskih večeri itd, jer se takve događaje ne može pratiti, kontrolirati.

U Portugalu je krenuo novi val, i to zbog velike proslave povodom novog nogometnog prvaka Portugala, te nagli dolazak turista iz Velike Britanije, koji su potaknuli jači razvoj delta soja. Oni su prva zemlja koja se našla u crvenom. Ne bih nipošto volio da se Hrvatska nađe u toj situaciji”, kazao je Ostojić.

Kazao je kako je odluka da se Hrvatska evaluira prema županijamadio visoke politike, te da on i struka tu ne mogu ništa.

Covid potpore koje se vezuju uz cijepljenje

Pad prihoda postoji u odnosu na 2019. godinu, ističe.

“Ako imate prihode veće nego tada, procijepljenost zaposlenika ne igra ulogu. Ako ste na 40 posto prihoda u odnosu na 2019. godinu, u igru ulazi i kriterij procijepljenosti.

PROČITAJTE JOŠ

Razumijem Vladu da na sve načine pokušava potaknuti ljude na cijepljenje. Mislim da to s očuvanjem radnih nema direktne veze. Htio bih vidjeti koliko će u priči s procijepljenošću nacije sudjelovati javni sektor.

Da, privatni dobiva potpore, ali on je na svojim leđima iznio krizu, dok se u javnom sektoru ništa nije dogodilo. Ako treba podmetnuti leđa, podmetnimo ih zajedno, a ne samo jedan dio populacije. Pitanje je – kako poslodavac može natjerati nekoga da se cijepi”, upitao je Ostojić i dodao kako poziva sve da se cijepe, zbog općeg zdravlja.

Članovi HUT-a su sve najveće hotelske kompanije Hrvatske, kazao je, a među njihovim stalnim zaposlenicima procijepljenost je oko 60-70 posto.

“Procijepljenost među stalnim zaposlenicima je 60-70 posto, no tu su i sezonski radnici i stranci. Ako sve uzmemo u obzir, brojka pada. Sezonci relativno kratko rade, i ako mu cijepljenje nije prioritet, teško je ljude stimulirati ili natjerati da se cijepe”, kazao je.

U obiteljskom smještaju i u kafićima najmanja procijepljenost u turizmu

Neke kompanije daju stimulaciju za cijepljenje, navodi Ostojić.

“Cijepili su se i strani zaposlenici u kompanijama, jer je to moguće, te vjerujem da će se broj cijepljenih i dalje povećavati. Zaposlenici se i dalje cijepe, a mislim da je u obiteljskom smještaju i u kafićima najmanja procijepljenost. Postoje načini, a mislim da je nagrađivanje – poput oslobađanja od poreza i doprinosa na plaću – dobar izbor. Različiti stimulansi mogu ljude potaknuti na cijepljenje.

Mislim da postoji još prostora i kreativnosti za financijsku stimulaciju zaposlenika. To ne znači da država nužno nekome uplaćuje neki keš, jer prostora za različito nagrađivanje ima.

Ako se želimo pomaknuti s 46% cijepljenih, moramo nešto radikalno napraviti. Bez nekih radikalnijih zahvata i odluka, teško ćemo doći do 70 posto, osim ako ne dođe neki teški četvrti val koji bi ljude potaknuo na cijepljenje”, kazao je Veljko Ostojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!