Htjeli zaraditi na kriptovalutama pa ih prevarili za 6500 eura

Vijesti 14. ruj 202313:07 0 komentara
kriptovalute, bitcoin
Pixabay / Ilustracija

Dvojica prevarenih ulagača koji su željeli zaraditi na kriptovalute ostali su bez 6500 eura pa trogirska policija pokušava pronaći počinitelje te računalne prijevare.

U policiji se doznaje da je u prvom slučaju prijevaru prijavio 48-godišnjak kojeg je nepoznati prevarant doveo u zabludu da ulaže u kriptovalutu, da je ostvario dobitak i u svrhu isplate zarade zatražio od oštećenog da ustupi osobne podatke. Nedugo potom 48-godišnjaku je s računa skinuto gotovo tri i pol tisuće eura.

Na isti način oštećen je i 75-godišnjak koji je također prijavio da ga je nepoznata osoba putem lažne platforme za ulaganja u kriptovalute dovela u zabludu navodeći ga na lažne stranice nakon čega je dobio poruku da slijedi isplata zarade. I on je pogriješio i ustupio osobne podatke nakon čega mu je s računa skinuto gotovo tri tisuće eura.

Kako ne bi postali žrtvom takvog ili sličnog kaznenog djela policija upozoravaju građane da budu vrlo oprezni kada svoje osobne podatke ustupaju nepoznatim osobama i da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Dodaju da u cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva SafetyNet-Bitka za sigurnost jer žele da ova godina bude godina sigurnijeg interneta u županiji.

“Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta”, poručila je policijska glasnogovornica Antonela Lolić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!