HUBOL odgovorio Jurkoviću: Cijelu karijeru proveo je kao član nekoliko stranaka

Vijesti 31. ožu 202313:21
Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) reagirala je na izjave Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu, kada je gostovao u Newsroomu.

HUBOL izjave Jurkovića u kojima svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim.

“Jurkovićeva podmetanja da je hrvatskim liječnicima skriveni cilj zapravo bio pokrenuti “šire socijalno nezadovoljstvo i nemire” i da predstavnici hrvatskih liječnika imaju političke ambicije tj. da žele postati ministar zdravstva kao da su ispala iz propagandnih udžbenika bivše, jednostranačke države”, priopćili su.

Tvrde da istup u kojem Jurković, koji je cijelu svoju karijeru proveo kao član nekoliko političkih stranaka i godinama funkcionira kao produžena ruka politike, bilo kojeg liječnika napada kako se želi “baviti politikom” abecedni je primjer licemjerja. “Jurković probleme u zdravstvu ne vidi i cinično se pita postoje li uopće opravdani razlozi za nezadovoljstvo liječnika”, dodaju.

“UPUZ je udruga koja se financira javnim novcem, a godinama je najglasniji borac za kršenja prava liječnika i politizaciju hrvatskog zdravstva. UPUZ, nažalost, ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva”, napominju iz HUBOL-a.

Tvrde kako je jedini interes UPUZ-a i njezina direktora Jurkovića je biti uz bok politike, bez obzira koliko ona štetna bila javnom zdravstvenom sustavu, liječnicima koji rade u njemu kao i pacijentima. “Stoga treba još jednom glasno ponoviti: niti Dražen Jurković, niti udruga čiji je direktor ne rade u interesu hrvatskih pacijenata, hrvatskih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika”, dodaju.

“Mi smo liječnici, naš posao je liječiti naše pacijente. Naša stranka je hrvatski javni zdravstveni sustav, a naša politička ideologija je medicina. Da bismo pacijente mogli što uspješnije liječiti nužno je da radimo u uređenom sustavu, koji za postupke planira točno određeno vrijeme, u kojem svaki građanin ima svojeg, dostupnog obiteljskog liječnika, svaka žena primarnog ginekologa, a svako dijete svog primarnog pedijatra. Da za pacijente imamo dovoljno vremena za kvalitetan pregled, dijagnostiku i medicinski zahvat, da nismo iscrpljeni i premoreni od stotine prekovremenih sati, da smo primjereno plaćeni za naše znanje, iskustvo, stručnost i rad. Da poželimo ostati raditi u javnom zdravstvenom sustavu i da nas ima dovoljno kako bi se liste čekanja smanjile. To je sva naša politika” priopćili su.

Napominju da činjenica da Premijer i Vlada, a i Jurković kao njihov pobočnik, ignoriraju problem urušavanja javnog zdravstva, sadašnjim i budućim pacijentima neće donijeti ništa dobro, kao i da problem koji pacijenti imaju s nedostupnošću zdravstvenih usluga neće nestati zato što ga politika ignorira, ista ona politika koja je odgovorna za urušavanje zdravstva.

“Ignoriranjem problema, političkim napadima i osobnim difamacijama politika liječnike gura u štrajk. Štrajk liječnika jedina je preostala obrana za spas javnog zdravstva u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

Podsjetimo, Jurković u Newsroomu u srijedu je komentirao najavu liječnika i zdravstvenih djelatnika da idu u štrajk.

“Onaj tko kaže da sustav nije dobar, mora predložiti jasan sustav. Nisam siguran da iza ovog štrajka ne stoji još nešto. Osobno mislim da da, iako ne mogu biti siguran u motive. Kako se prosvjed pripremao, to je bila necivilizirana komunikacija te militantne falange gdje su vrijeđali ljude koji se nisu slagali, pa i mene”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.