Roditelji odgojitelji: Dolenec je potvrdila da je Grad lagao sudu

Vijesti 06. ožu 202308:01 0 komentara
n1

Nastaje kaos zbog nedostatka vrtićkih mjesta, što će stvoriti veliki socijalni problem u Zagrebu, poručuje Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) u reagiranju na ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

U HURO-u su, kažu, šokirani izjavom zamjenice gradonačelnika koja je najavila da i ove godine sigurno neće biti mjesta u vrtiću za svu djecu iako je Visoki upravni sud presudio u korist grada upravo zbog njihovih garancija da će osigurati univerzalnu dostupnost vrtića.

“Visoki upravni sud 27. veljače donio je presudu da će se Odluka grada o izmjenama prava roditelja odgojitelja provoditi do daljnjega uz glavno objašnjenje razloga za takvu odluku kako je grad dao garancije da će glavna kompenzacija za roditelje odgojitelje biti univerzalna dostupnost vrtića. Ono što je izazvalo šok i nevjericu u javnosti, odmah nakon presude, bio je nastup dogradonačelnice Danijele Dolenec koja je hladno izjavila kako dostupnosti, odnosno mjesta za vrtiće i ove godine sigurno neće biti te kako se nada da bi se brojka mogla popraviti tek kroz dvije godine”, navode u priopćenju iz HURO-a pa nastavljaju:

“Dakle, Dolenec je u istom danu kada je bila donesena presuda poručila tom sudu da se grad oko kompenzacija šalio, odnosno potvrdila da je grad zapravo lagao sudu kada je dao tzv. garancije o univerzalnoj dostupnosti vrtića, jer ta kompenazacija korisnicima uslijed ukidanja mjere treba odmah. Ova skandalozna izjava potvđuje ono što HURO govori od prvoga dana napada nove gradske vlasti na mjeru roditelj odgojitelj, a to je da konstantno manipuliraju i lažu.”

Smatraju da grad pokazuje netrpeljivost prema obiteljima s više djece te da to pokazuju “u agresiji ne samo na mjeru roditelj odgojitelj već i na naknadu za novorođenče”, te napominju da su iznose te naknade srušili do strašnih razmjera, čime su naštetili svim građanima grada Zagreba koji su se odlučili u ovoj situaciji na proširenje obitelji.

“Jednako kao što su napali naknadu za novorođeno dijete, nova gradska vlast napala je mjeru roditelj odgojitelj i lažno, jednostrano, te manipulativno donosila zaključke o neučinkovitosti i štetnosti iste ne priloživši najvažnije dokumente kao što su analiza korisnika mjere te analize demografa u kojima se jasno i na temelju argumentiranih brojki lako osporavaju sve tvrdnje grada”, poručuje HURO.

HURO tvrdi da je u pozadini svega ideološko pitanje.

“Vladajuća koalicija u gradu Zagrebu Možemo! – SDP, radi istjerivanja samo njima poznatih ideoloških razloga i političkih kalkulacija, izglasala je sve navedene izmjene te time svjesno stvorila kaos kako među korisnicima mjere roditelj odgojitelj tako i među ostalim građanima koji iščekuju nepostojeća mjesta u vrtićima. Upravo taj dio kompenzacije o vrtićima izrečen i od same dogradonačelnice Dolenec bit će prvi u nizu mora problema s kojima će se susresti građani Zagreba. 3.300 djece ostalo je bez mjesta u vrtićima prošle godine, a zbog gašenja mjere roditelj odgojitelj ove će im se priključiti još najmanje 6000 djece iz mjere što će stvoriti nezamislivi kaos.

“Lagali javnosti, lagali medijima, lagali sudu…”

Problemi koje je stvorila i stvara vladajuća postava u gradu s gradonačelnikom Tomaševićem na čelu, stvoreni su zbog toga što su isti lagali javnosti, lagali su medijima, lagali su korisnicima i na kraju lagali su i sudu. Od svih ovih laži najgora laž je kako će se korisnici mjere roditelj odgojitelj snaći jer će se moći zaposliti i upisati dijete u vrtić. Prema svemu iznesenome, od grada tih garancija nema, a ne može ih niti biti obzirom da će mjesta u vrtićima još dugi niz godina nedostajati. Poslodavci ne mogu i ne žele zapošljavati roditelje s više djece radi općepoznatih pratećih problema češćih izostanaka takvih radnika s radnog mjesta s time da kada bi se istima čudom čak oslobodilo mjesto u vrtiću na njega ne bi mogli aplicirati jer nisu u radnom odnosu što ne mogu biti jer nemaju gdje sa djecom. To je začarani krug kojega je svjesno stvorila vladajuća većina u Skupština grada izglasavši lažne kompenzacije oko vrtića.

Ovdje se radi o obiteljima koje imaju i više od troje, četvero pa čak i petero i šestero djece. O tome grad uopće nije vodio računa niti je od početka radio evidencije samih korisnika kako bi znao tko je sve i s koliko djece u mjeri, te u kojem statusu obzirom da se u mjeri nalaze i samohrane majke kao i žene žrtve obiteljskog nasilja, te roditelji koji njeguju teško bolesnu djecu. Objašnjenja da su majke korisnice ove mjere dovedene u loš položaj jer su izostale sa tržišta rada je neprihvatljiv, jer dolazi od skupina koje pokušavaju svoja uvjerenja manjine nametnuti većini žena ne pitavši ih što one stvarno žele jer analiza nikada nije bilo. Jednako neuvjerljiv i uvredljiv argument je da su djeca iz ove mjere nesocijalizirana što je paušalna i nestručna procjena bez provedenih znanstvenih analiza i dolazi od strane istih kojima je uz određivanje što bi majke trebale jednako tako roditeljska uloga strana i potpuna nepoznanica.

Ovakva sramotna razmišljanja i odluke stvoriti će ne samo kaos u predškolskim ustanovama već i kaos u gradu ravan socijalnoj katastrofi. Dakle, grad s proračunom od skoro 16 milijardi kuna, odnosno preko 2 milijarde Eura, odlučio je ukinuti manje od 3% spomenutog izdatka iz proračuna te baciti najugroženije roditelje s više djece na cestu i još k tome isporučiti ih državi na socijalni trošak i to državi koja kontinuirano krpa proračune gradova pa tako i pomaže gradu Zagrebu s ubacivanjem nemalih svota kako se iste i slične situacije ne bi dogodile. Bešćutnost, nesposobnost, licemjerje i bezobrazluk vladajućih u gradu Zagrebu mora biti prokazan od strane države i na vrijeme zaustavljen te kažnjen jer se radi o najugroženijim dionicima društva koji pak s druge strane najviše doprinose održavanju nataliteta, zaustavljanju demografske katastrofe kao i održavanju mirovinskog i sustava koji će tim istima iz grada osiguravati buduće mirovine, a ugroženi su i ostali sustavi.

U vremenu jedne od najgorih energetskih i ekonomskih kriza u povijesti uz rat u Ukrajini i najavu recesije, donositi odluke o ukidanju i srozavanju naknada obiteljima više djece na razinu polovice minimalne plaće te bacanje oko 55% korisnika van iz demografske mjere u glavnom gradu jedne članice EU je ne samo sramotno već nedopustivo i s nezamislivim poljedicama, a ovdje ne govorimo o materijalnim već o ljudskim sudbinama. S tim posljedicama morati će se nositi svi akteri počevši od grada kao najodgovornijeg pa sve do države kojoj je ovaj problem silom bačen pred vrata od istih nesposobnih iz grada koji su već nedavno pokušali naplatiti svoj nerad od građana dizanjem cijena vode.

HURO će prava svih korisnika i dalje nastaviti braniti svim pravno dopuštenim sredstvima pa će tako ovu zadnju odluku suda propitivati na Ustavnom sudu gdje se brane počela Ustava RH za koja argumentirano tvrdimo da su teško povrijeđena ovim obiteljima zadnjom odlukom grada Zagreba”, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!