HZZO ‘češlja’ popise nezaposlenih: Ozbiljne sankcije ako se ne javite na vrijeme

Vijesti 12. lip 202314:09 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

HZZO se prihvatio čišćenja popisa osoba koje pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju kroz status nezaposlenih osoba. Više od 280.000 osoba koje ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje nisu prijavljene u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao tražitelji posla.

U Republici Hrvatskoj je na dan 5. lipnja 2023. godine prema evidenciji HZZO-a bilo 4.085.418 osiguranih osoba. Iz HZZO-a doznajemo da su u sustav zdravstvenog osiguranja kao nezaposlene prijavljene 282.462 osobe koje nisu istodobno prijavljene kao tražitelji posla u evidenciji HZZ-a. O čemu se ovdje radi?

Prema posljednjim podacima o broju nezaposlenih koje je objavio HZZ, u Hrvatskoj je manje nezaposlenih nego ikada ranije, manje od 100.000 nezaposlenih. Kako je onda došlo do tako velikog nesrazmjera u broju nezaposlenih kojima raspolažu HZZ i HZZO?

Pretpostavlja se da se veliki dio onih koji se nalaze u evidenciji HZZO-a kao nezaposleni odselio iz Hrvatske i zaposlio u drugim državama EU-a, ali istovremeno nastavio koristiti usluge zdravstvenog osiguranja u zemlji. EU nema jedinstven registar osiguranika različitih zavoda za zdravstveno osiguranje. Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je u Hrvatskoj na snagu stupio početkom travnja ove godine označio je kraj takve prakse.

HZZO krenuo je u provjeru statusa nezaposlenih koji koriste zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Svi oni do kraja lipnja moraju se javiti HZZO-u i regulirati svoj status. Što s onima koji se ne pojave u poslovnicama HZZO-a?

“Do sada se HZZO -u javilo 67.980 osoba i oni imaju obavezu svaka tri mjeseca javljati se HZZO-u”, doznajemo iz Zavoda. Ako to ne budu redovito činili, izgubit će status u obveznom zdravstvenom osiguranju, kažu iz HZZO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!