HZZO odgovorio na zahtjev o uvrštavanju pomagala na listu: “Prijedlozi se razmatraju”

Vijesti 17. tra 202411:18 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Postoji procedura, odgovara HZZO na zahtjev Udruge osoba s amputacijom o uvrštavanju 190 suvremenih pomagala na listu.

Postoji utvrđena procedura uvrštavanja novih pomagala na liste pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, navodi se u odgovoru HZZO-a na upit Večernjeg lista o zahtjevu Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) da se na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uvede 190 novih, suvremenih pomagala.

Podsjetimo, u udruzi tvrde da bi udovoljenje njihovu zahtjevu predstavljalo neznatan financijski izdatak (tek 2,5 posto budžeta HZZO-a za medicinske proizvode) i da je za sadašnji tretman osoba s amputacijom kriva isključivo administrativna odluka HZZO-a. Iz udruge napominju i kako su trenutačno dostupna pomagala većinom neadekvatna za aktivnu ulogu osoba s amputacijama u društvu i da su te osobe u Hrvatskoj građani drugog reda jer imaju jedan od najlošijih standarda proteza i individualiziranih kolica u EU, koji se nije mijenjao od 1998.

Iz HZZO-a na to odgovaraju kako su u kratkom vremenu zaprimili iznimno veliki broj zahtjeva za stavljanje novih pomagala na popis pomagala. Navode kako uredno zaprimljene predmete Povjerenstvo za ortopedska pomagala razmatra na sjednicama. Zahtjevi su riješeni na sjednici Povjerenstva nakon prezentacije pomagala, a dobivene suglasnosti podnositelja prijedloga upućene su na donošenje konačne odluke Upravnog vijeća HZZO-a. Na sjednici održanoj 28. veljače na osnovnu listu pomagala stavljena su nova pomagala – nova stopala.

“Postoji i dodatna lista pomagala”

“Od prije nekoliko godina postoji i dodatna lista pomagala, na koju su uvrštena ortopedska pomagala (proteze) kao i druga pomagala. Za pomagala s dodatne liste dio cijene plaća HZZO, a dio plaćaju osigurane osobe”, kažu u Zavodu.

Dodaju kako HZZO održava stalnu komunikaciju sa stručnim društvima, udrugama pacijenata, isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala i ostalim zainteresiranima, kako bi se ovaj oblik zdravstvene skrbi dodatno unaprijedio, povećala kvaliteta i dostupnost za osigurane osobe.

Što se tiče procedure, napominju kako prijedlog za stavljanje pomagala na liste pomagala HZZO-a podnose proizvođači u RH ili predstavnik i/ili distributer koji ima ovlaštenje proizvođača, dok prijedlog za izmjenu ili dopunu medicinske indikacije, odnosno smjernice iz lista pomagala HZZO-a mogu, uz navedene, podnijeti i odgovarajuća stručna društva te referentni centri nadležnog ministarstva, piše Večernji list.

“Prijedlozi se razmatraju”

“Prijedlozi se razmatraju na sjednicama stručnih povjerenstava čiji članovi nisu zaposlenici HZZO-a, a konačnu odluku donosi Upravno vijeće HZZO-a”, priopćili su iz HZZO-a.

Iz Ministarstva zdravstva priopćili su, pak, kako su u cilju poboljšanja standarda medicinskih proizvoda uputili zamolbu Zavodu da na nadležnim stručnim povjerenstvima razmotri uvrštenje suvremenijih pomagala na listu ortopedskih i drugih pomagala, ovisno o stupnju aktivnosti pojedinog bolesnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!