HZZO-ova čistka: Neki će shvatiti da nemaju osiguranje tek kad završe u bolnici

Vijesti 04. srp 202317:14 1 komentar

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u Newaroomu je komentirala štrajk na sudovima koji je ušao u peti tjedan. Također se osvrnula i na posljednji potez HZZO-a kojim je dio svojih osiguranika obveza na osobno javljanje svaka tri mjeseca kako ne bi izgubili zdravstveno osiguranje.

“To su zbilja male plaće koje nisu poticajne ni za privlačenje ljudi”, rekla je Šimonović Einwalter o službenicima i namještenicima koji ne odustaju od štrajka.

Ipak, navodi da je s druge strane pravo građana na pristup pravosuđu što je ljudsko pravo te dodaje da je u ovoj situaciji odgovornost na izvršnoj i sudbenoj vlasti.

“S jedne strane je, neupitno je, zakonit štrajk. S druge strane, imamo građane koji nam se obbraćaju s problemima i štetom koju trpe jer nemaju pristup pravosuđu. Ključno je dobro definirati što su hitni neodgodivi poslovi koje moraju obavljati sudovi”, istaknula je pučka pravobraniteljica.

HZZO-ova čistka osiguranika

Šimonović Einwalter se osvrnula i na odluku HZZO-a, navodeći da su se prije stupanja ove odluke na snagu trebale definirati iznimke.

“Kad već idete na ovaj način, ne smijete zaboraviti na posebno ranjive kategorije. Osobe koje se zbog svog invaliditeta, koje su zbog svog zdravstvenog stanja trenutno na liječenju i ne mogu javiti svaka tri mjeseca, za njih morate napraviti iznimke. To nije napravljeno. Iznimke se moraju unaprijed propisati“, istaknula je Šimonović Einwalter.

Upozorila je da će neki saznati da nemaju više zdravstveno osigranje tek kad završe u bolnici. “To nije kraj problema. Predviđeno je da se ukida obvezno zdravstveno osiguranje, a da se ne dobije rješenje o ukidanju. Ne dobijete rješenje da nemate odiguranje, osim ako ga zatražite; ako ne dobijete rješenje nemate pravo na žalbu i bit će ljudi koji ni ne znaju da su izgubili osiguranje. Kad će trebati doktora ili kad završe u bolnicu onda shvate da nisu imali zdravstveno osiguranje”, istaknula je Šimonović Einwalter.

Osvrnula se i na situaciju sa studentima čiji je položaj iznimno nejasan sada. “Studenti su poseban problem. Ne radi se samo o studentima koji studiraju u Americi nego svugdje izvan EU. Sve oko studenata je nejasno. Dobivali smo navode od građana da su dobili da se oni, odnosno djeca koja studiraju a koja su privremno otišla, a vraćaju se preko ljeta i sad neće imati zdravstveno osiguranje, dobili su obavijesti da se njihova djeca moraju javljati svaka tri mjeseca. To je problem ako studirate primjerice u Kanadi.”

Pučka pravobraniteljica zatražila ocjenu ustavnosti HZZO-ove čistke osiguranika. “Odluka je na njima. Mi smo to detaljno analizirali, a što će misliti Ustavni sud, to ćemo tek vidjeti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare