Idete na put za uskrsne blagdane? Policija objavila savjete vozačima

Vijesti 07. tra 202315:20 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL/ilustracija

Policija će provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti, pa poziva sve sudionike u prometu na pridržavanje prometnih propisa kako bi uskrsni blagdani protekli mirno i bez stradavanja u prometu.

Tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitnog prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju, poručuju iz Ravnateljstva policije.

Najveće povećanje prometa očekuje se danas, 7. travnja u poslijepodnevnim i večernjim satima, potom u subotu 8. travnja u prijepodnevnim satima te u ponedjeljak 10. travnja, na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama:

  • A1 (Zagreb – Split),
  • A3 (Bregana – Zagreb – Lipovac),
  • A6 (Bosiljevo – Rijeka),
  • A2 (Zagreb – Macelj),
  • A4 (Zagreb – Goričan),
  • A7 (Rijeka – Rupa)
  • na državnoj cesti D1 (Karlovac – Slunj – Gračac – Knin – Split).

Istovremeno, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise.

Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Istodobno će se maksimalno staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

U MUP-u ističu da su svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Na što paziti?

Stoga ovom prilikom upozoravaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Posebno apeliraju na vozače da: prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme, napominju da je na većini autocesta i državnih cesta, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 121/20), na snazi obaveza korištenja zimske opreme do 15. travnja, prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama,na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore,vežu se sigurnosnim pojasom, pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu, brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom), ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja, pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša, snijeg), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put, te da za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

Lijepo vrijeme, kakvo se očekuje i u narednom razdoblju, izmamilo je na prometnice i ljubitelje vožnje motocikala i mopeda. Međutim, povećanim sudjelovanjem u prometu vozači mopeda i motocikala sudjeluju i u prometnim nesrećama.

Stoga je poruka upravo toj skupini sudionika da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i mogućnosti motocikla te da ne podcjenjuju opasnosti koje ih očekuju u prometu.

Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda su sljedeće : prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite, uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je nositi svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima, poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), provjerite tlak u gumama, na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga, vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika), prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera), ne vozite slalom između vozila, izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima, kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama, predviđajte poteze vozača (drugih) automobila, vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

Ivica Galovic/PIXSELL

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima, naplatnim kućicama na autocestama i slično – policija poziva sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!