Ilan Mor: Žrtva sa svake strane je žrtva previše, sukobi se moraju riješiti

Vijesti 13. svi 202110:02 > 12:55
Izvor: N1

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor u Novom danu govorio je o sukobima koji u Izraelu buktaju već nekoliko dana. Izrael je započeo ofenzivu nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana. To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, koje je sada odgođeno, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

“Kombinacija Ramadana i dana Jeruzalema i otkazivanje izbora – svi čimbenici su se spojili. Otkazivanje izbora pokazalo je da je Hamas još u političkoj igri.

Jeruzalem je treće po redu sveto mjesto za Muslimane, a za Židove jedino. Hamas želi ojačati svoj položaj na zapadnoj obali, a mi Izraelci možemo to spriječiti. Zamislite što bi bilo kada bi Hamas počeo upravljati zapadnom obalom, to bi bila katastrofa za obje strane”, rekao je Ilan Mor.

Mi gađamo infrastrukturu iz kojih se lansiraju rakete

Ono što gledamo zadnjih dana okrutan je napad na nezaštićene civile, istaknuo je.

PROČITAJTE JOŠ

“Preko 1300 raketa je ispaljeno. Moja obitelj je u Tel Avivu, moje su unuke provele dvije noći u skloništu. Učinit ćemo sve da uklonimo uporišta Hamasa u Gazi.

Mi gađamo infrastrukturu iz kojih se lansiraju rakete. Mi ne govorimo o primirju, moramo nastaviti što smo započeli, a teroristi će platiti visoku cijenu za ovo”, rekao je Mor.

Žrtva sa svake strane žrtva je previše

U Izraelu je danas ubijen dječak u dobi od šest godina, no prijavljeno je preko 600 žrtava u sukobima zadnjih dana.

“Nije u redu uspoređivati žrtve u Izraelu i Gazi – žrtva sa svake strane žrtva je previše. Hamasova infrastrukrua je smještena u civilnim građevinama. U jednoj zgradi žive i civili i vođe Hamasa, koji odatle djeluju. To su ljudski štitovi u području Gaze.

PROČITAJTE JOŠ

Situaciju ne smijemo uspoređivati. Što se civila tiče, nema države koja bi kao Izrael željela riješiti ovaj problem. Arapi, Židovi, Palestinci, moramo naći način da živimo zajedno. Od 1948. tražimo rješenje, jer ni jedna strana neće nestati. Želimo živjeti zajedno u miru, no Palestinci nikada nisu prihvatili ponudu za mir, a naše su ponude za rješenje problema bile velikodušne. Oni kažu sve ili ništa, a mi se s takvim stajalištem ne možemo složiti. Oni znaju da jedino mogu terorizirati Izrael, ali da ga ne mogu srušiti.

Mi ćemo se nastaviti boriti s terorističkim organizacijama. Molimo umjerene palestinske vođe da sjednu za stol i razgovaraju s nama. Ne moramo se voljeti, ali ne smijemo gađati jedni druge”, rekao je Ilan Mor.

Tanka linija dobrosusjedskih odnosa se kida

Bojite li se mogućeg građanskog rata?

“Mnogi političari kažu da će se pobrinuti za Hamas, no unutar Izraela u miješanim četvrtima tanka linija dobrosusjedskih odnosa se kida. Moramo učiniti sve da se tkivo dobrih odnosa ne pokida”, rekao je.

MAHMUD HAMS / AFP

“Benjamin Netanyahu je dobro rekao da ne možemo prihvatiti ovakvu vrstu djelovanja ni od Arapa prema Židovima ni obrnuto, da to moramo obratiti pažnju. Ja služim svakoj vladi, i onoj na lijevoj i onoj na desnoj strani političkog spektra. Nadam se da će uskoro biti uspostavljena stabilna vlada koja će se nastaviti boriti protiv naših neprijatelja, pa i u borbi protiv Hezbollaha.

Pratimo situaciju na Bliskom istoku, te se nadam da će sljedeća vlada krenuti to rješavati”, rekao je Ilan Mor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar