Ilčić: Zeleni nemaju ništa protiv toga da umjesto ribe i mesa jedemo alge i kukce

Vijesti 27. sij 202411:30 3 komentara

Na temelju Mediteranske uredbe, hrvatskim ribarima onemogućeno je loviti tradicionalnim alatima, kao i lov određenih vrsta ribe. To je već godinama problem i zbog toga su, između ostalog, mnoge ribarske brodice otišle u rezalište. Nedavno je usvojen amandman hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića, kojim se traži izmjena dugo osporavane Mediteranske uredbe. Ilčić je gostovao u Novom danu, u kojem je s Mašenkom Vukadinović komentirao amandman.

“Hrvatska se prvo uspjela izboriti za derogacije. Neki alati koji se koriste u Hrvatskoj se ne koriste nigdje drugdje, a s obzirom da nismo mogli utjecati na sadržaj same uredbe, dozvolile su se derogacije, odnosno iznimke da ribari mogu još neko vrijeme koristiti neke od tih alata.

Međutim, te su derogacije istekle i tu moram kriviti našu Vladu jer neke zemlje još uvijek imaju derogacije. Naša Vlada je od njih svojevoljno odustala i dovela ribare u vrlo nepovoljan položaj. Neke vrste ribe se ne mogu loviti i mali ribari su na neki način prisiljeni da idu na vrste koje se love industrijski”, objasnio je Ilčić.

Bile su izmjene, ali…

“Ne kroz samu Mediteransku uredbu već kroz druge uredbe, poput one o tehničkim alatima, koje su djelomično rješavale nelogičnosti mediteranske uredbe”, kazao je dodajući: “U svakom slučaju očekujem da će se priznati neke specifičnosti.”

Iličić ističe kako treba napraviti ravnotežu sa zaštitom okoliša, ali istovremeno uzeti u obzir i interes ribara: “Komisija previše ide administrativno i neučinkovito na tzv. radikalnu zelenu agendu. Oni ne razumiju da to nije samo pitanje tradicije već demografija na našim otocima ovisi o tome.”

“Trebamo se izboriti da se gleda interes ribara i onih koji na koncu žele jesti ribu. Zeleni nemaju ništa protiv toga da mi jedemo alge i kukce, a da ne jedemo ribu i meso. To je prvo lobiranje, gdje mi zajedno trebamo nastupati da obranimo interes i građana da jedu ribu i ribara da love ribu. Drugo lobiranje je među državama članicama”, naglasio je.

Malo ribarstvo odumire

“Ribari koji dostavljaju ribu na hrvatski stol su u velikom problemu. Bolno je gledati koliko je država pasivna u postavljanju određenih mjera. U našem ministarstvu ima kvalitetnih ljudi, ali se dobiva dojam kao da netko iznad njih stopira te ljude koji bi željeli pomoći ribarima”, smatra Ilčić.

“Komisija nikad neće biti dovoljno precizna. Akcijski plan koji smo prošli tjedan u parlamentu odbili, a koji je komisija donijela još prošle godine, forsira to da sve zemlje moraju imati 30% zaštićene morske površine, a 10% strogo zaštićene. Nama u Hrvatskoj to nije problem, ali recimo Nizozemskoj je. Mi se zalažemo za puno preciznije mjere, a komisija lupa jedno te iste mjere i nema osjećaj za specifičnost”, istaknuo je jedan od ključnih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare