Ilijaš: Određene inicijative i grupe ljudi vrše linč na socijalne radnike

Vijesti 05. tra 202118:36 > 18:44 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš bio je gost Dnevnika i govorio o stanju u sustavu socijalne skrbi.

Upitan jesu li već obavili razgovor sa socijalnom radnicom koja je radila na slučaju dvoipolgodišnje djevojčice koja je u nedjelju podlegla ozljedama u bolnici u Klaićevoj i što je sa stručnim nadzorom Komore u tom slučaju, odgovara:

“Komora radi sukladno pravilniku koji je odobren od strane Ministarstva. Socijalna radnica je na bolovanju i mi ćemo pronaći način kako da obavimo razgovor s njom. Stručni nadzor provode dvije vrlo iskusne kolegice koje imaju više od 20 godina iskustva u centrima za socijalnu skrb”.

VEZANE VIJESTI

Ilijaš ističe kako godinama upozoravaju i pokušavaju svim ministrima sugerirati izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

“Ako si netko želi dati truda i gledati koliko smo mi u e-savjetovanju nudili prijedloga, vrlo malo tih prijedloga je usvojeno. Činjenica je da mi imamo previše javnih ovlasti, u jednom centru za socijalnu skrb je njih oko 150. Za jednog socijalnog radnika propisano je da radi sa 66 obitelji, a prosjek je oko 200 obitelji u tretmanu”, kazao je.

“I sada su socijalni radnici u kontaktu s ljudima. Ako se ispostavi da mi radimo 24 sata, onda trebamo razgovarati i vidjeti po kojim bi mi to kriterijima radili 24 sata”, dodao je.

Ne misli da je generalni stav da je djetetu najbolje kod bioloških roditelja.

“Ono što mi moramo raditi i radimo – mi radimo u najboljem interesu djeteta. Nas obvezuje konvencija o pravima djeteta. Dijete treba imati dobro i kvalitetno djetinjstvo”, rekao je Ilijaš.

Osvrnuo se i na inicijative koje zazivaju otkaze ili oduzimanje licenci socijalnim radnicima.

“Kad razgovaramo o određenim inicijativama i grupama ljudi, vrši se linč na socijalne radnike. U inicijativama nisu osobe koje su stručne kvalificirane i koje su radile u socijalnoj skrbi, ali zazivaju određene javne linčeve za koje mislim da neće pridonijeti boljem radu socijalnih radnika”, poručio je zaključno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!