Ilko Ćimić: Presuda bankama zbog švicaraca nema veze s pravom

Vijesti 20. pro 202216:401 komentar
N1

Novinar Indexa Ilko Ćimić gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je komentirao presudu Vrhovnog suda u slučaju švicarci.

Odluka o tome imaju li građani, koji su konvertirali kredite iz švicaraca u eure, pravo na obeštećenje još nije bila donesena kad je Ilko Čimić za Newsroom komentirao da među sucima postoje velike razlike koje nemaju veze s pravom.

“Da će Vrhovni sud donijeti odluku ove godine, bilo je poznato već godinu dana, a na kraju smo imali tri ročišta koji su odgođeni. Ispostavilo se da oni imaju velike razlike između sebe i to nema veze s pravom. Vjerojatno se radi o nekim faktorima o kojima zasad ne znamo”, rekao je Ilko Ćimić.

VEZANE VIJESTI

Sjednica je trebala biti danas nastavljena. “Što se prava tiče, stvar bi trebala biti jednostavna. Očigledno je da su neke druge stvari u igri”, smatra Ćimić.

“Nisam siguran lobiraju li međusobno suci, ali znamo da su banke pokušale lobirati i zbog toga je smijenjen direktor jedne banke kada je tražio PR usluge koje su uključivale i lobiranje kod sudaca. Banka i dan danas smatra da je to bio normalan oglas”, dodao je.

Objasnio je kako je tražio informacije od HNB-a, ali da to pravih odgovora nikad nije mogao doći. “Odgovarala mi je sama zamjenica guvernera Sandra Švaljek, što dovoljno govori o njima”, rekao je.

“Radi se o prevelikom iznosu, možemo čak govoriti i o opasnosti po likvidnost banke”, rekao je Ćimić koji smatra da su banke odmah trebale ići u nagodbe.

Tu je i još jedan skandal s bankama, a riječ je o curenju informacija. “Banke su dugove građana prodavale agencijama za naplatu potraživanja, za koje nitko nije nadležan jer nisu kreditne institucije. Zakon je najavljen, ali zasad još ništa od toga”, rekao je i podsjetio da je jedan viceguverner kupio vilu od jedne takve agencije.

Informacije su procurile kada su iz agencije za naplatu potraživanja procurili brojevi telefona dužnika, a pitanje je kako je agencija uopće došla do njihovih brojeva, zapitao se Ćimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar