Žganec o promjenama u socijali: Aladrovićev zakon nema prolaznu ocjenu struke

Vijesti 17. lis 202112:24 > 19. lis 2021 07:59 0 komentara
N1

Nino Žganec, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, stručnjak za socijalni rad, gostovao je u TNT-u gdje je komentirao reformu socijalnog sustava i prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi.

O novom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi, koji je nedavno predstavio resorni ministar Josip Aladrović, prof. Nino Žganec je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Prije četiri godine je formirana radna skupina za izradu novog zakona, bio sam imenovan članom. Izašao sam iz nje. Bili smo svjedoci tragičnih događaja koji su se vezali uz sustav socijalne skrbi i ne mogu se oteti dojmu da je to potaknulo brzu reakciju resornog ministarstva. Reforma je predstavljena. Zadovoljan sam da se stvari pokreću, no ne mogu reći da sam zadovoljan s rješenjima. Jedno je sam proces nastanka koji je prebrz i drugo nisam zadovoljan sadržajno. Tu je čitav niz stvari. Ovo je povijesna šansa da se naš sustav modernizira, a vodi se u krivom smjeru među ostalim zbog hipercentralizacije koja se najavljuje.”

Pojasnio je nedostatke Zakona:

“Kreće se s pogrešnih pretpostavki i računa se da sustav socijalne skrbi može funkcionirati po modelu nekih drugih sustava. Previđa se da ovaj sustav počiva na programima koji bi morali biti lokalno specifični. U praksi Centara za socijalnu skrb bilo je propusta, neujednačenosti, no to ne smije dovesti do toga da se reorganizira sustav, da funkcionira na temelju ujednačavanja procedura, kontrola i sl. Ide se s prijedlogom koji će poništiti pravnu osobnost centara. Kontrola administrativnih procedura je dobra, ali 70 posto funkcioniranja Centra treba biti preventivna i razvojna aktivnost, a sad se ide prema tome da se odvoji preventivna, savjetodavna i tretmanska funkcija od kontrolne funkcije.”

I dalje velika birokratiziranost

Napominje da se u prijedlogu Zakona ne vidi promjena u birokraciji što frustrira zaposlenike:

“Ne vidim koje se funkcije miču iz domene Centara za socijalnu skrb. Velika birokratiziranost opterećuje. Ljudi se žale da ne žele biti birokrati i kontrolori. U tom smislu ne vidim nijednu kvalitativnu promjenu u prijedlogu Zakona. Mi preslagujemo kockice, uvodimo neke nove socijalne usluge.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!