“Imamo novi Hladni rat u kojem će nuklearni teror biti ključna komponenta”

Svijet 02. ožu 202211:29 > 15:11 0 komentara
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS/ilustracija

Mirko Bilandžić, stručnjak za međunarodnu sigurnost s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u N1 Studiju uživo rusku invaziju na Ukrajinu nazvao je "bestijalnom, protupravnom i ničim izazvanom agresijom koja je srušila sve standarde međunarodne sigurnosti". Naveo ja i da nema nikakav smisao i nikakav cilj osim pokoravanja Ukrajine vlastoitoj orbiti interesa.

Bilandžić smatra da Ukrajina zasad pobjeđuje u ratu. “Agresija koja je bila zasnovana na blitzkriegu nije dovela do rezultata. Kako rat ide sve više u oblike ratovanja koji onemogućavaju djelovanje blitzkriega, to ide u korist Ukrajine. Ovaj rat je jedan iracionalan čin. U bilo kojem ishodu ne vidim strateške ciljeve koje Ruska Federacija može ostvariti. Očigledno je po svim postupcima i jezivim prijetnjama da je Putin svjestan da su svi planovi i očekivanja, a s druge strane neočekivanja takve reakcije Zapada – što je prektretnica, da će biti posljedica. Neizvjestan je ishod ovog bumerang efekta prema Ruskoj Federaciji”, prokomentirao je stručnjak za međunarodnu sigurnost.

Kaže da je logičan odgovor NATO-a da rasporedi snage uz granicu: “Ukrajina nije članica saveza. Stav da će NATO braniti Ukrajinu je vrlo odlučan.”

“Putinov pristup već poprilično izgleda kao ruski rulet”

Navodi da planovi očigledno nisu u skladu s ruskim očekivanjima. “Ti potezi izgledaju kao što su objašnjavali naši ugledni vojni sociolozi zašto je projekt srpske pobune u Hrvatskoj bio unaprijed osuđen na propast. Objašnjavali su kroz model, teoriju igara koja se zove aukcija dolara – kad znate da radite nešto za što je izvjesno da ćete izgubiti, ali u svakoj sljedećoj fazi sve više ulažete iz straha da prethodne uloge ne izgubite. Očigledno se i ruski predsjednik ponaša na taj način, pri čemu koristi prijetnje kao sredstvo odvraćanja. Jezive, zastrašujuće prijetnje o upotrebi nuklearnog oružja, što je poseban iracionalizam”, govori Mirko Bilandžić.

N1

Potom se vratio na “teoriju igara” i kroz nju pojasnio da Putinov pristup, s obzirom na neostvarane planove, ujedinjenje Zapada i komešanja unutar Ruske Federacije, već poprilično izgleda kao ruski rulet.

“Civilizirani svijet uključio se u osudu nečega što je besmisleno”

Dotaknuo se i reakcije američkog predsjednika.

“Nema dileme da je SAD, kao predvodnik Zapada, ovdje bio odlučan i sukladno najavama američke administracije, ako Rusija izvrši agresiju da će reakcija biti odlučna, brutalna i sveobuhvatna. Rekao bih da je to ono što je presudno – civilizirani svijet uključio se u osudu nečega što je besmisleno. Rat je uvijek nastavak politike drugim sredstvima. Početkom agresije Ruska federacija i Putin su gubitnici. Odgovor Zapada stvorit će novi poredak međunarodne sigurnosti”, rekao je i nastavio:

VEZANE VIJESTI

“Ruska Federacija bivše područje SSSR-a smatra vlastitom sferom utjecaja i interesa. Postupci Rusije prema Ukrajini nakon Krima su i službeno i strateški uratili Hladni rat. Imamo hladni rat jer jedna država drugu smatra subjektom izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Taj novi hladni rat nije ideološkog karaktera, ali sigurno je rušenje partnerstva i povlačenje linija u odnosu na interesna područja”, kaže. Smatra da će ostati strateški odnos na razini onog što smo imali u Hladnom ratu, “da će sila ili prijetnja silom, odnosno nuklearni teror biti ključna komponenta. To će u budućnosti sigurno ostati odnos Ruske Federacije i Zapada.”

“Jedino dobročinstvoi rata je njegovo brzo završenje”, istaknuo je.

“Kina će se sve više odmicati od Rusije”

Na pitanje kako vidi ulogu Kine, odgovorio je da sve što nije podrška Rusiji je bliže zapadu.

“Kina je jedna od ključnih točaka u multipolarnom svijetu. Oni uvažavaju pitanje suvereniteta i Kina to kršenje ne odobrava. Postoji druga dimezija, to je povijesno tradicionalno komunističko savezništvo Ruske Federacije i Kine, i što je Zbigniew Brzezinski proročki rekao prije 20 godina da će se koalicije stvarati u odnosu na zadovoljne i nezadovoljne. Nema dileme da je u toj relaciji Kina u smislu poretka koji predvodi SAD nezadovoljna. Kina je ekonomski vezana za zapad i o tome ovisi stabilnost Kine”, rekao je i istaknuo da će se Kina sve više odmicati od Rusije.

Nema dileme da su u ovoj agresiji počinjeni ratni zločini, rekao je Bilandžić.

“Nema aktera koji bi mogao pokrenuti nestabilnost u regiji”

Dotaknuo se i situacije na zapadnom Balkanu i mogućnosti prelijevanja sukoba. “Zapadni Balkan je povijesno interesna zona Ruske Federacija i ona tu ima strateška partnerstva. Ima mehanizme državnog, prikrivenog djelovanja radi ostvarenja vlastitih interesa i ubuduće će ostati sfera njihovog interesa”, rekao je Bilandžić, dodavši kako smatra da ovdje nema aktera koji bi mogao pokrenuti nestabilnost u regiji.

Republika Srbija je u nejnezgodnijoj poziciji, smatra stručnjak za međunarodnu sigurnost. “Srbija ima podijeljeno društvo što se tiče orijentacije prema istoku ili zapadu, a jedna od dimenzija je i sukob tih podjeljenih političkih elita i društva”, pojasnio je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!